ZEMLJO MOJA Rođeni ste u Jugoslaviji? Ovaj će vas video rasplakati!

 

Ova pesma je, po mišljenju mnogih, bila nezvanična himna Jugoslavije. I danas, mnogima natera suze na oči kad je ponovo čuju. Seća na neke bezbrižnije i lepše dane.

Foto: novi.ba

Foto: novi.ba

 

Pesma “Zemljo moja” prvi put je izvedena davne 1975. u Sarajevu, na “Šlageru sezone”. Popularna sarajevska grupa “Ambasadori”, čija je pevačica bila Ismeta Krvavac, izvela je ovu pesmu. Iako je osvojila tek četvrto mesto, pesma “Zemljo moja” oduševila je publiku i uskoro se mogla čuti na radio stanicama od Vardara do Triglava.

“Vidim polja što se žitom zlate; i na brijegu vidim rodni dom; svakog trena mislim na te zemljo moja“, “Ovde noći nisu tako plave; nigde sunce nema takav sjaj; ovde nisu takve trave; zemljo moja, zemljo moja“, prelepi su stihovi Kemala Montena koji progovara o ljubavi pojedinca prema domovini.

Zaista ne čudi da je ljudi doživljavaju kao nezvaničnu himnu zemlje koje više nema”, priča Ismeta. “Sjajno je da ova pesma živi već četiri decenije, da je uspela da pobedi vreme i da traje!”, prenosi Buka.

Legendarni Kemal Monteno koji je napisao i komponovao ovu pjesmu smatra da je “Zemljo moja” jedna od njegovih najboljih pjesama.

“Joooj, stalno plačem za starim dobrim vremenima. Mislim da sam se od jugonostalgije razbolio. Nikada i niko normalan ne bi rasturao onakvu državu, kakvu smo mi imali! Kao Jugosloveni smo bili poštovani i cenjeni svuda u svetu, a danas smo podeljeni i osiromašeni. Ko bi se zdrave pameti mirio sa nečim što je loše.

Želim da se volimo i poštujemo, da smo raja i da se družimo kao nekad, da se smijemo. Joj, kako nam je fino bilo, kakva smo raja bili! Ima u jednoj mojoj pesmi stih, koji govori baš o tim vremenima: „Nismo imali ništa, al’ smo imali sve“, pričao je sa nostalgijom Kemal.

4 komentara

  1. Jugoslavija je bila grobnica Srpskog naroda. Tvorevina koja je je razbila Srpsko nacionalno biće. Saradnja medju bivšim republikama je nephodna u ekonomskom smislu, Povezivanje bivših republika je korisno i u srugim oblastima, ali ne i formiranje države u kojoj bi Srpski narod morao da amortizuje svoju dominaciju da se ne bi drugi osećali ugroženim. Svi neprijatelji Srbije upravo liju suze za Jugoslavijom da bi kontrolisali Srbiju.

  2. Nisam obraćao pozornost nnapisanim kako će me pjesma rasplakati . U stvari, nisam plakao, suze su same išle .

  3. Najljepša zemlja je bila Jugoslavija. Grobnica srpskog naroda? Po čemu grobnica? Eto vam SAD Srbije, da li vam je bolje? Sve ste imali, malo vam bilo.
    Bilo je ponos reci da si iz Jugoslavije.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*