ZBOG NEZAKONITOG KORIŠĆENJA TERMALNIH VODA: Banji Topilo zabranjen rad

Zbog nezakonitog korišćenja termalnih voda i nelegalne izgradnje objekata inspekcije donele rešenje o prestanku rada

Banjsko-klimatski prostor na oko 650 metara nadmorske visine (Fo­to T. Todorović)

 

Predsednik niške Gradske opštine Crveni krst prof. dr Miroslav Milutinović rekao je za „Politiku” da je odlukom nadležnih inspekcija zabranjen rad Banje Topilo i da su na području ovog banjsko-klimatskog prostora prestale sve aktivnosti. Kako naglašava Milutinović odluka o tome usledila je posle nezakonitog postupanja u Banji Topilo, koja je na severoistoku od Niša u prelepom ambijentu doline Toponičke reke:

Ovo banjsko-klimatsko mesto se nalazi na oko 650 metara nadmorske visine nedaleko od seoskih naselja Velepolje, Kravlje i Miljkovac na severoistoku niškog gradskog područja. Tu je blizu i „Vidrište” – turistički kompleks u završnoj fazi izgradnje koji opština realizuje uz pomoć 40 miliona dinara dobijenih od Evropske unije. Banja prestaje da radi jer su gradske inspekcije utvrdile da je objekat namenjen za korišćenje izvorišta termalnih voda i za druge usluge nelegalno sagrađen. Kako su u zvaničnom postupku nadležni gradski organi odbili zahtev za legalizaciju ovog objekta, Privrednom društvu koje je svojevremeno učestvovalo u izgradnji sadržaja u banji i koristilo prirodne potencijale, građevinska inspekcija zabranila je rad – rekao je predsednik niške opštine Crveni krst.

Ovoj odluci inspekcijskih organa prethodio je višegodišnji javašluk u načinu korišćenja termalnih izvora. Još 1992. godine građevinsko zemljište grad Niš je ugovorom ustupio registrovanom Privrednom društvu „Banja Topilo”. Osim što je bez ikakvih dozvola jedan privatnik, navodno u ime društva sagradio nelegalan objekat, skoro tri decenije protivzakonito su korišćena sva prirodna bogatstva i ubirani su nemali prihodi od kojih grad Niš i država Srbija nisu nikada dobili ni dinar. Procenjuje se da je „usluge” ovog klimatskog mesta, odnosno privatnika koji je vodio objekat i naplaćivao korišćenje termalnih i lekovitih voda, pa čak angažovao i lekare i drugo zdravstveno osoblje, što je takođe bilo nezakonito, jer banja za medicinske usluge nije nikada zvanično registrovana, godišnje koristilo oko 3.000 građana. Zbog utvrđenih nezakonitosti u radu i štete koja je nanošena državi, pravosnažnom sudskom odlukom početkom 2015. godine poništen je ugovor o ustupanju zemljišta PD „Banja Topilo” i ono je vraćeno u vlasništvo grada Niša i Republike Srbije. To, rekao je za „Politiku“ predsednik opštine, omogućava pokretanje legalnog postupka za definitivno regulisanje statusa Banje Topilo.

Mi smo odmah po saznanjima da je građevinska inspekcija zabranila korišćenje bespravno sagrađenog objekta, a samim tim i voda iz termalnih izvora, po Zakonu o banjama pokrenuli postupak o legalnom uređenju celog mesta. Radimo na pripremi projekata za izgradnju, u ovom trenutku nedostajućeg vodovoda, kanalizacije, saobraćajnica i svih drugih infrastrukturnih potreba. Uz skori završetak pomenutog Turističkog kompleksa „Vidrište”, stvoreni su uslovi za pravi razvoj i za efikasniju i na zakonit način eksploataciju prirodnih potencijala –  zaključio je je prof. dr Miroslav Milutinović.

Jedan komentar

  1. Aleksandar Nišlija

    Najveći problem je zato što grad Niš tj. izelice grada Niša nisu dobile ni dinara u dzepu. Nije ih odveo na veceru, rucak. Nije im tutnuo nekih 500tinak,1000 E u dzepu. Koliko ja znam ljudi iz svih krajeva zemlje su dolazili ovde da se leče. I od jednom nije ispravno mesto. Sramota……

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*