Zbog KC Niš odgovaraće SVI u lancu gradnje

Slagali su nas, gledali su me u oči i lagali su. Pacijenti trpe zbog javašluka pojedinaca, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar

Kasne radovi; Foto: T. Todorović

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da radovi na novoj zgradi KC Niš kasne i da je trebalo da budu završeni 27. marta.

Pacijenti čekaju zbog javašluka pojedinaca i kombinacija koje prave. „Ovako više neće moći, izvođači radova će po ugovoru morati plaćati penale”, rekao je Lončar, a prenosi Tanjug.

Ministar Lončar je otvoreno priznao da ga zbog „Niša boli glava”, jer iako imaju obezbeđen novac, svi rokovi za završetak su probijeni.

„Odgovaraće sigurno svi oni koji su umešani u to što se kasni i što kradu novac od građana Srbije”, naglasio je ministar zdravlja.

On je najavio da je za danas zakazan sastanak kome će prisustvovati ljudi iz Evropske investicione banke, izvođači radova na novoj zgradi KC Niš, podizvođači radova i nadzorni organi – piše „Politika“.

„Mi njima više ne verujemo. Za svaki termin koji su nam dali, slagali su nas. Gledali su me u oči i lagali su. Pričali su biće za mesec, dva. Sada ću tražiti pomoć od Evropske banke i svih institucija šta možemo da uradimo da se ovo završi. Ovako više neće moći u Srbiji”, zaključio je ministar.

Generalni direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović u izjavi za „Politiku” ističe da su učinjeni veliki propusti u čitavom lancu – od glavnih izvođača, preko podizvođača i jedinica za primenu projekta.

 

Foto: Facebook.com/templarski.odred

 

Podsećamo, glavni izvođač građevinskih radova je poznata italijanska firma INSO, koja decenijama gradi velike bolničke objekte širom Evrope. Osim njih na gradilištu novog KC Niš bilo je angažovano još najmanje tridesetak kooperantskih firmi i podizvođača. Kako naš list saznaje, još u drugoj polovini marta ove godine rukovodstvo KC Niš podnelo je nadležnom tužilaštvu i policiji krivične prijave protiv gotovo svih odgovornih pojedinaca iz redova izvođača i podizvođača radova.

Srbija je ozbiljna i jaka država i neće nikome dozvoliti da se poigrava sa građanima i njihovim novcem. Ovo kažem zbog toga jer je od Evropske investicione banke dobijen kredit od 35 miliona evra, koji treba da se vrati, a još više zbog toga što je uz tu veliku sumu srpska vlada izdvojila dodatnih 17 miliona evra za opremanje novog kliničkog centra najsavremenijim uređajima – kaže direktor Radovanović.

On potvrđuje reči ministra Lončara da su mesecima pre 27. marta, što je bio rok za završetak gradnje, od izvođača i podizvođača radova slušali tvrdnje „da nikakvih problema nema i da se sve odvija prema planiranoj dinamici”:

Zna se da novac nijednog trenutka nije bio problem, očigledno je da je posredi nešto drugo i zbog toga ni prema kome neće biti pardona – neko za propuste mora da odgovara – zaključuje prvi čovek niškog centra prof. dr Zoran Radovanović.

Prema saznanjima „Politike“, osim nepoštovanja rokova, utvrđeno je da je bilo i značajnih propusta u poštovanju dogovorenih kriterijuma i normativa koji se tiču kvaliteta gradnje pojedinih delova u kompleksu novog Kliničkog centra. Da bi, saznaje se, ispravilo loše urađeno, izvođači i podizvođači su poremetili ritam radova, zbog čega je i došlo do drastičnog kašnjenja.

Podsećamo, kamen temeljac novog niškog kliničkog centra položila je u oktobru 2013. tadašnja ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović. Tom prilikom je izjavila da će objekat biti završen za tri i po godine.

Kada je kompletna Vlada Srbije u oktobru prošle godine boravila u Nišu, premijeru Vučiću koji je posetio gradilište rečeno je da se sve realizuje po planu i da će otvaranje biti 26. marta 2017. Kako „Politika” saznaje, pošto je taj rok probijen, planirano je da velelepni objekat bude otvoren 30. ili 31. maja. Kako je zamišljeno, crvenu vrpcu trebalo je da preseče izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inače, u ovom objektu novog kliničkog centra, na više od 50.000 kvadrata korisne površine, biće smešten i jedan od najvećih operacionih blokova na Balkanu, sa 16 najsavremenijih hirurških i tri angio-sale i dva urgentna centra, kao i moderan centar za transplantaciju organa, čime se KC Niš svrstava u red vodećih u jugoistočnoj Evropi u ovoj oblasti. U istom zdanju biće i 615 standardnih ležajeva u stacionarnom delu, ali i dodatni smeštajni kapaciteti za intenzivnu i poluintenzivnu negu, novi dijagnostički centri i dnevne bolnice.

Jedan komentar

  1. Ne da odgovaraju, i da budu samo smenjeni, nego da idu u zatvor. Dosta je više bilo krađe i javašluka. U zatvor i to po kratkom postupku, a ne da se sudi kao Miškoviću, godinama !!!!!!!!!!

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*