VREMEPLOV: Kako su Nišlije za Ričarda Bartona na “metaksi” docrtali dve zvezdice

Susreti glumaca u Nišu. Festival je negovao praksu da skoro svake godine ugosti i glumce iz inostranstva. Ljubomorna supruga Elizabet Teljor

Elizabet Tejlor i Ričard Barton | Foto: novosti.rs

Elizabet Tejlor i Ričard Barton | Foto: novosti.rs

 

Od početka, niški festival je negovao praksu da skoro svake godine ugosti i glumce iz inostranstva. Uglavnom su to bili stvaraoci iz SSSR-a ili drugih socijalističkih zemalja – Bugarske, Čehoslovačke, Rumunije, a 1989. na poziv Milene Dravić, tada umetničkog direktora smotre, gostovao je i slavni Erland Jozefson.

Međutim, 1971. godine kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da direktno sa snimanja filma „Sutjeska“, sa Žabljaka, na susrete dolazi proslavljeni (holivudski) glumački par – Elizabet Tejlor i Ričard Barton.

– Barton, ali i Elizabet Tejlor bili su odlični glumci, dobri drugari. Ali, Barton je ponekad preterivao. Bio je posebno arogantan kad bi malo više „cugnuo“. Za promenu trebalo je da ih nakratko „sklonimo“ sa Žabljaka i odabrali smo niški festival – ispričao je svojevremeno Velimir – Bata Živojinović.

Sa Čilipa u Niš stigli su specijalno iznajmljenim avionom „Jata“, a u centar grada prevezeni su najnovijim modelom marke „mercedes“, koji je grad iznajmio od Niške banke. I apartman u tek sagrađenom zdanju hotela „Ambasador“ bio je renoviran, proširen i prilagođen holivudskim zvezdama.

Boravak u gradu na Nišavi počeli su posetom Duvanskoj industriji. Uveče, na Letnjoj pozornici pozdravio ih je tadašnji gradonačelnik Niša Miodrag Apostolović, a zatim je direkcija smotre gostima uručila specijalne (počasne) festivalske nagrade. Elizabet Tejlor je „Caricu Teodoru“ poklonio Boris Dvornik, a Bartonu – „Cara Konstantina“ uručila je predsednica Žirija – Ana Karić.

Glavnu atrakciju predstavljao je ponoćni gala-koktel kome je je prisustvovalo oko 1.500 zvanica. Đorđe Stamenković je tada bio predsednik Organizacionog odbora smotre i u stopu pratio slavni bračni par, pa nam je pre nekoliko godina ispričao i jednu anegdotu vezanu za Bartonovu „metaksu“ sa sedam zvezdica:

Sa snimanja filma „Sutjeska“ pravo u Niš | Foto: novosti.rs

Sa snimanja filma „Sutjeska“ pravo u Niš | Foto: novosti.rs

 

– Barton nije imao neke posebne prohteve, ali je od nas tražio da mu obezbedimo „metaksu“, ali isključivo onu sa sedem zvezdica. Mi smo nekoliko sati u gradu organizovali „potragu“ za „metaksom“, sa famoznih sedam zvezdica, ali, avaj, pronašli smo boce sa tri i pet. Boce sa sedam – „ni od leka“. Setim se ja da gostu treba po svaku cenu udovoljiti i telefoniram Umetničkoj školi, koji su, na flašu docrtali još dve zvezdice.

Slavni filmski par grad je napustio u nedelju – 11. septembra. Sujetni i zlobni ljudi su, kasnije, napali organizacioni odbor da su za njihovo gostovanje potrošili velike „pare od kojih je grad mogao da živi nekoliko meseci“. Napadi su bili oštri, kontinuirani pa je morao da reaguje i Organizacioni odbor – sledećim saopštenjem:

Najslavniji glumački par sveta je zaista uveličao ovogodišnje Filmske susrete. Nišem su, međutim, počele da kolaju priče kako je dolazak filmskih zvezdi grad koštao čak sto miliona dinara! I sad čaršija o tome raspreda nadugačko i naširoko. U tim pričama, međutim, nema nimalo istine. Za boravak Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona Niš je potrošio tačno šest miliona i 350.000 dinara. Od toga, tri miliona i 350.000 dinara naplatio je „Jat“ za specijalni let od Čilipa do Niša, a oko tri miliona su koštale usloge „Srbijaturista“ za smeštaje i prijeme poznatih ličnosti...“

POLJUBAC ZA ESMU

Na večernjem prijemu, Tejlorovu i Bartona zabavljala je i Esma Redžepova – pričao je čuveni niški književnik Vidosav Petrović. – Kada je lepa Esma stala i zapevala kako to sama ona može i ume, Barton ju je gutao i očima i ušima, dok je Elizabeta mirno slušala. Oduševljen, Barton je, na kraju, prišao Esmi i poljubio je. Pružila joj je ruku i Elizabeta, ali vidno suzdržana. Zahvalan, direktor Đurković prišao je Esmi i rekao: – Vidiš, poljubio te je jedan Ričard Barton. I dodao: – Mogla je to i Elizabeta, ali… – Kako da me poljubi, kad ga je grubo nagazila dok me je onako slušao i gledao – odbrusila mu je Esma.

 

 

Branislav Miltojević 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*