Velika pobeda knjige

Iako nema svoje pravo sajmište, ali ni drugi prigodan prostor za sajamske manifestacije, grad Niš je u poslednjih nekoliko decenija ipak organizovao veliki broj vrednih i korisnih priredbi promotivnog, privrednog i kulturnog karaktera. Za takve skupove najčešće je korišćen prostor Sportskog centra „Čair” i istoimene sportske dvorane

Foto: gradjanin.rs

 

Često zauzeće ovog sportskog objekta, međutim, znatno je remetilo rad velikog broja niških sportskih klubova i sportista, koji su u vreme sajmova morali ili da se potucaju od nemila do nedraga ili da se sele u školske i dvorane s nepovoljnim uslovima za treninge i takmičenja.

Posebno je, i redovno u prošlosti, najveći problem (za sportiste) bilo organizovanje Novogodišnjeg vašara. Zbog ove manifestacije od prvih dana decembra pa sve do Nove godine, a često i kasnije u januaru do Božića, hala „Čair” bila je nedostupna sportistima koji zbog toga nisu mogli uspešno da završe sezonu.

Niški Novogodišnji vašar na početku je ispunjavao i zamisao i nameru organizatora – da se na jednom mestu, uz novogodišnje popuste i velika sniženja, nabavi razna tehnička, prehrambena i svaka druga roba i oprema. U kriznim i kasnijim godinama izgubio je, međutim, svoj smisao, pretvorio se u pravo seosko vašarište, počeo je da liči na jednomesečni buvljak s jeftinom robom sumnjivog porekla i obavezni dimom s roštilja ispred dvorane. Na kraju je vašar prebačen u drugi prostor, prvobitno namenjen velikoj pokrivenoj pijaci u jednom od niških gradskih naselja.

Ova i ovakva situacija, na radost i veliko zadovoljstvo onih koji poštuju kulturu i umetnost, biće iskorišćena za Sajam knjiga koji će u Nišu i „Čairu” biti održan od 21. do 31. decembra – piše „Politika“.

Novim terminom održavanja postignut je „pogodak u centar”, rekao je za naš list direktor Niškog kulturnog centra (NKC) Srđan Savić. Dugo se merilo i dogovaralo, a najviše vodilo računa da se upravo aktivnosti sportista ne ugroze. Pored svega drugog zadovoljstvo je i zbog toga što će se NKC, kao organizator, a svakako i grad Niš kao pokrovitelj, konačno osloboditi ne baš malog tereta i čestih kritika što sajam nije organizovan baš poslednjih dana kalendarske godine. Jer, prema kritičarima, nije bilo moguće da se svi izdavači i njihova celokupna jednogodišnja produkcija prikažu u najboljem svetlu i, navodno, nisu svi bili u ravnopravnom položaju za priznanja i nagrade?

Praznik knjige je definitivno izvojevao veliku pobedu, niški sajam nastavlja svoju veliku misiju u kulturi ne samo Niša već cele Srbije u ipak prigodnom ambijentu. I u terminu na koji niko sada ne bi trebalo da ima primedbe.

A biće pored svega drugog na ovom sajmu i lepe prilike da se baš uoči novogodišnjeg i božićnog slavlja pronađe, izabere i kupi knjiga – bez ikakvih sumnji najlepši poklon za praznik. Zar ne?

Jedan komentar

  1. Priredjivati Sajam knjiga pred Novu godinu je najveci moguci promasaj koji ce svi izdavaci osetiti jer ljudi se pripremaju upravo za to i cuvaju novac za proslave. Da ne spominjem da je prosao Beogradski sajam i Noc knjige u Laguni, sa popustima kakvi se na sajmu mogi samo zamisliti.Ali dobro, valjda je uspeh i to sto ce se uopste iodrzati…

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*