VELIKA MISTERIJA: Da li se sa Suve planine obrušio METEORIT iz VASIONE?

Da li se na padine Suve planine obrušio meteorit iz vasione? Na ovo pitanje odgovor godiana traže članovi Laboratorije za geohemiju, kosmohemiju i astrohemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, sa namerom da odgonetnu misteriju kratera na ovoj planini

Da li se na padine Suve planine obrušio meteorit iz vasione?

 

Ovu senzacionalističku tvrdnju o meteoritu javno je pre desetak godina izneo Nebojša Bošković, meštanin sela Gornja Koritnica kod Bele Palanke, predočivši da je bio na tri stotine metara od mesta gde je “palo nešto iz svemira”. Tvrdio je da je čuo zviždanje i da je zemlja počela da se trese.

– Kada je puklo, brdo je počelo da gori – opisao je Bošković ovaj nesvakidašnji događaj. Na mestu udara stvorila se neka bela prašina kao magla. Činilo mi se da je došao kraj sveta. Potom smo videli jedan elipsasti krater, prečnika od 25 do 30 metara. Bio je dubok oko pet-šest metara. Oko njega je bilo petnaestak kraterčića od po metar i po i otprilike isto toliko dubokih.

Povodom ovih tvrdnji, podno Suve planine nekoliko puta se obrela ekipa niške laboratorije. Konstatovali su da su erozija i ljudski radovi, verovatno, promenile u većoj ili manjoj meri oblik i dimenzije originalnog kratera.

RETKO Krater na Suvoj planini nalazi se na padini predivne doline Ždrebica, na oko 1.360 metara nadmorske visine. Prečnika je oko 30 i dubine dva-tri metra. Ukoliko se utvrdi da je jedan meteorit “zapazio” baš Srbiju i “aterirao” na brdima Suve planine, taj spektakularni događaj bi imao, pre svega, turističko-komercijalni značaj. Jer, ovako nešto dešava se jednom u milion godina!

– Posle mnogih razgovora sa okolnim meštanima ustanovio sam da je krater nastao pre 1920. godine kaže dr Pavle Premović, geohemičar svetskog glasa. Na prvi pogled smatrao sam da je krater, verovatno, nastao tako što su meštani iskopavali građevinski kamen. Kasnije sam promenio to svoje mišljenje opredeljujući se za mogućnost da je nastao nekim prirodnim putem, udarom malog meteorita ili propadanje tla u podzemne jame.

Dr Premović navodi da je ova druga mogućnost, ipak, manje verovatna jer ta vrsta propadanja tla ne daje krater sa obodima već samo obične površinske jame. Zato, kako konstatuje, ostaje samo jedna jedina “varijanta” – da krater na Suvoj planini predstavlja redak primer udara malog meteorita na karstnom terenu, mada još uvek nema nikakvog dokaza za to.

Krater na Suvoj planini

 

– Po mišljenju naučnika koji se bave meteoritskim kraterima, ovo što smo zatekli na Suvoj planini može da nastane samo prilikom udara omanjeg gvozdenog meteorita  ističe dr Premović. Nažalost, i pored detaljnog pretraživanja kratera i njegove bliže i dalje okoline, nismo uspeli da pronađemo nijedan njegov komadić.

A ukoliko se ovo stvarno desilo na Suvoj planini, odigralo se tako što je meteorit je pao na kosinu brda, iz pravca Bugarske, sa jugozapada pod uglom od 45 stepeni.

– Po tome što često na to mesto udaraju gromovi, pretpostavljam da je ispod hidrotermalni izvor i da je baš to privuklo meteorit objašanjava geohemičar iz Niša. Prema veličini kratera, mislim da je bio veliki oko dva metra u prečniku.

Da je ovakva vrsta udara ipak moguća, ukazuje nam pad malog gvozdenog meteorita, koji se odigrao polovinom septembra 2007. u Peruu, a koji je formirao krater prečnika od oko 30 i dubine oko šest metara, dakle sličnih dimenzija onoga na Suvoj planini – kaže dr Premović.

2 komentara

  1. *** pretpostavljam da je ispod hidrotermalni izvor i da je baš to privuklo meteorit objašanjava geohemičar ***
    Gluplje objašnjenje nisam čuo. Da se hidrotermalni izvor ponaša kao magnet i nešto što se kreće ogromnom brzinom, on privuče ? ? ?

  2. Kako podli pokusaj da Suvu planinu pretvorite u turisticki centar kako bi privukli ljude i samim tim unistili onu prirodnu lepotu koja traje godinama. Ako do toga i dodje da napravite turisticku destinaciju, za 10god cemo imati deponiju djubra na istoj. Vec zadnjih 10god ne mozete da se dogovorite ko ce da legalizuje planinarski dom gore (citaj ko da uzme vecu paru) a kamoli otisli ste da pravite vec turisticke atrakcije iz 1920god…Gospode Bože kome li padaju takve ideje na pamet, sačuvo Bog. Onaj ko hoce da vidi krater, ranac na ledja i pravac Trem, nema tu mnogo logike i turisticke atrakcije…

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*