VELIKA ALBANIJA KUCA NA VRATA Hoće državu do Niša

 

Albanski teroristi ne odustaju od svog večnog sna, koncepta “Velike Albanije”, koji bi ostvarili oružanim sukobom.

Ilustracija: srbijapress.org

Ilustracija: srbijapress.org

 

Gde su, zapravo, granice “Velike Albanije”, koju hoće da „crtaju“ teroristi?

Po mnogim tvrdnjama, oni zamišljaju svoju državu na bazi odluke koja je doneta još krajem maja i početkom juna 1878. godine, na velikoj skupštini u Prizrenu, gde se okupilo preko 300 delegata iz svih „albanskih krajeva“.

Tom prilikom, skup je doneo odluku da treba uspostaviti samostalnu, etnički čistu albansku državu koja bi obuhvatila sve “albanske zemlje”.

Država bi sastavljena iz četiri oblasti (kneževine). Prvu oblast bi trebalo da čine južna Albanija i Epir (Janjina), u sastav druge oblasti ulaze severna i srednja Albanija (Skadar, Tirana i Elbasa), treću čine delovi Makedonije (Skoplje, Debar, Gostivar, Prilep, Veles, Bitolj i Ohrid), a četvrtu Kosovo sa delovima južne Srbije i Makedonije (Peć, Đakovica, Prizren, Novi Pazar, Mitrovica, Sjenica, Priština, Gnjilane, Preševo i Kumanovo).

DRŽAVA NA SAJTU

Ovakav koncept “Velike Albanije” zagovara se i dan danas, jer teroristi uveliko “pikiraju” prostor koji obuhvata i jug Srbije, sve do blizine Niša, zatim veći deo Makedonije do Velesa, i jugozapadni deo Grčke koji oni zovu “Čamurija”.

Zamišljenu “Veliku Albaniju” teroristi su uveliko propagirali minule decenije i na sajtu ANE, gde su objavljene i karte svoje imaginarne države.

TIRANA – GLAVNI GRAD

Komandant “Albanske nacionalne armije” general Vigan Gradica je još pre desetak godina obelodanio je da ANA prelazi iz gerilske faze aktivnosti u stanje borbene gotovosti koje vodi ka otvorenom ratu.

Ilustracija: kurir.rs

Ilustracija: kurir.rs

 

Gradica je rekao da ovaj ujedinjeni nacionalni front poziva sve političke partije unutar i van Albanije da budu zajedno kako bi se krenulo napred „ka objedinjenju svih albanskih zemalja“.

Prema njemu, ANA sarađuje i sa saveznicima Albanaca koji su im pomogli u kritičnim trenucima.

– Što se tiče institucionalnog upravljanja „Velikom Albanijom“, ANA misli da albanski narod treba da ima jednu himnu, jednu zastavu, jedan jezik, jedan grb i da ga u UN i drugim međunarodnim organizacijama predstavlja samo Tirana – rekao je Gradica.

DARDANIJA

Jedan od komandanata naoružanih Albanaca Ridvan Ćazimu, zvani komandant – Leši (37), koji je ubijen maja 2001. godine, ostao je upamćen po govoru koji je pred više stotina sledbenika i meštana sela Veliki Trnovac održao počekom 2001. godine.

Podižući albansku zastavu sa crnim dvoglavnim orlom u centru sela, Leši je podsetio lokalne Albance da je “zastava slobode u selo stigla tačno godinu dana nakon što je jedan od osnivača OVPBM, Jonuz Musliju, 26. januara 2000. godine u selu Dobrosin, i zvanično, na sahrani trojice naših poginulih boraca – Ekrema Hodže, Bekima Beriše i Skeljzena Krasnija, objavio formiranje Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe”.

– Ovde smo da bi iz Dardanije proterali i poslednjeg pripadnika srpskih okupatorskih snaga i da im nikada više ne dozvolimo da vršljaju našom zemljom… Imamo puške, imamo volju, imamo veliku slobodnu teritoriju! Treba samo da izdržimo do proleća, dok naša lepa Dardanija ne ozeleni, a onda nijedan srpski vojnik i policajac, sa ove, i pripadnik KFOR, sa one strane neće smeti da nam se približi – istakao je Leši.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*