UZNEMIRUJUĆA SCENA IZ NIŠKOG KC: Pacijent na podu, naložen stručni nadzor

Bratislav Konstantinov Stankovik obavio je na društvenim mrežama potresnu fotografiju iz niškog Klinikog centra ispod koje je napisao: „Ovo je moj otac, čovek koji umire na podu novog Kliničkog centra…šta da radim, kome da se žalim…“

Foto: Facebook / privatna arhiva

 

Ove fotografije odmah su izazvale buru na društvenim mrežama. Prema nezvaničnim informacijama, u pitanju je pacijent oboleo od kardiovaskularnih bolesti, koji je u subotu oko 16 časova pokušao da se okrene, ali je skliznuo sa kreveta i pao na pod

Tada je naišao njegov sin koji je fotografisao ovu nemilu scenu i postavio fotografije na Fejsbuk.

Iz KC Niš je saopšteno da su odmah obaveštene sve nadležne službe i da je naređenja unutrašnja kontrola.

Tog dana, kada se incident dogodio, pacijent je bio vidno uznemiren u postelji i nije se obazirao na molbe dežurne medicinske sestre da se umiri, kako ne bi ispao iz bolesničke postelje, što se kasnije nažalost i dogodilo. Dežurna medicinska sestra se, u trenutku nemilog događaja, već nalazila u prostoru pored pacijenta, te je tada, jedino uspela, da mu po unapred utvrđenoj proceduri u takvim situacijama i po školskom primeru, obezbedi tzv. “bezbedan pad na podnu površinu” kako se ne bi povredio, jer sama, to nije mogla da spreči zbog njegove telesne težine, od približno dve stotine kilograma – navodi se u saopštenju.

Kako se dalje ističe, nakon što ga je bezbedno spustila na pod, između kreveta i bolničkog ormarića, dežurna medicinska sestra je pacijenta pokrila bolničkim prekrivačem, postavila u bočni položaj kako procedure nalažu i otišla da obavesti dežurnog lekara i Službu obezbeđenja kako bi joj pomogli pri podizanju i vraćanju pacijenta u bolničku postelju.

– Istog trenutka, pored dežurnog lekara – kardiologa i dežurne medicinske sestre, u pomoć je pristigao i jedan bolničar, kao i dva radnika obezbeđenja KC Niš, nakon čega je pacijent vraćen u postelju i zbrinut po svim naloženim propisima – navodi se u saopštenju.

U KC Niš naložen je unutrašnji stučni nadzor kako bi se utvrdili detalji ovog slučaja, a izveštaj kontrole biće poznat narednih dana.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*