USVOJENO: Gradska kasa od 12 milijardi dinara

 

Gradska kasa sledeće godine biće teška oko 12 milijardi – dve više nego ove godine! Budžet je usvojen većinom glasova, ali opozicija tvrdi da je nerealan. Prihodi su prenapumpani, i to za 4 milijarde, kako bi se papirološki pokrili preveliki rashodi grada.

nis

Gradonačlenik Niša medjutim kaže da je u budžet ušlo sve ono što je država tražila od grada, kao i obaveze koje su prenete iz prošle godine. Pred sam početak skupštine Gradsko veće je usvojilo i primedbe gradskih opština Palilule i Panteleja i povećala planirane transfere za njih za narednu godinu i to za po 6 miliona dinara.

Sa 38 glasova za i bez ijednog protiv i uzdržanog, odbornici Skupštine grada Niša usvajili su budžet za narednu godinu. Težak je 11 milijardi i 800 miliona. Odobrnici opozicije nisu glasali. U raspravi su tvrdili da je nerealan i da su prihodi budžeta zapravo spisak dobrih želja iskombinovan sa namernim planiranjem viška novca od poreza na dohodak gradjana, kako bi se pokrili rashodi.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić tvrdi da budžet jeste štedljiv, ali ne i nerealan.

U njega su morali da udju i neki rashodi na kojima insistira država, kao i obaveze prenete iz ranijih godina, objašnjava Perišić.

Prvim predlogom budžeta izdvajanja za pet gradskih opština za narednu godinu planirana su na 245 miliona. Ipak, ta cifra je na vanrednoj, jutrošnjoj sednici Gradskog veća povećana. Veće je povećalo transfere za Palilulu i Pantelej za po šest miliona, a spekulisalo se da je jedan od razloga i taj što su odbornici sa teritorija ovih opština uslovili glasanje za gradski budžet povećanjem izdvajanja za njihove, opštinske kase.

Budžet grada za narednu godinu je dve milijarde veći od prošlogodišnjeg. Ove godine je medjutim, kroz tri rebalansa gradska kasa povećana na gotovo istu cifru koliki je plan za 2016 – na 12 milijardi dinara.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*