Ustoličen novi vladika niški Arsenije

Uvođenje u tron novog vladike Artemija predvodili patrijarh srpski Irinej i arhijereji Srpske pravoslavne crkve

Vladika Artemije, foto: sajt SPC 

 

Na svetoj arhijerejskoj liturgiji održanoj u Sabornoj crkvi u Nišu Eparhija niška je dobila 46. po redu episkopa. Liturgiju i uvođenje vladike Artemija u tron predvodili su patrijarh srpski gospodin Irinej i arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Artemije (Glavčić) rođen je 1978. godine u Vršcu i potomak je jednog od najpoznatijih vojvoda u Prvom srpskom ustanku Jakova Nenadovića. Posle školovanja u Srbiji gde je završio Bogosloviju, usavršavao je ruski jezik u Moskvi, a magistarski rad odbranio je na Univerzitetu u Solunu, gde je sada na doktorskim studijama, prenosi Politika.

Pre nego što je u maju ove godine odlukom Svetog Sinoda imenovan za za vladiku niškog, pre tri godina izabran je za vikarnog episkopa topličkog zaduženog za pomoć patrijarhu u vođenju Arhiepiskopijom beogradsko-karlovačkom .

Na čelo Niške eparhije, koja je jedna od najstarijih i obuhvata područja Kruševca, Pirota, Leskovca i Toplice.

Liturgiji i uvođenju vladike Artemija u tron pored velikog broja mitropolita i episkopa, kao i drugih predstavnika Srpske pravoslavne crkve, građana Niša i okoline prisustvovali su i Nikola Selaković generalni sekretar u kabinetu predsednika Srbije i nadbiskup katoličke crkve Stanislav Hočevar.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*