Uslov za vrtiće u Nišu – pentaksim vakcina

Mališani koji nisu bili kompletno vakcinisani u prethodna dva dana nisu mogli da pohađaju vrtiće Predškolske ustanove „Pčelica“ u Nišu, a od danas je to ograničenje promenjeno tako da je uslov za boravak u vrtićima primljena „pentaksim“ vakcina, izjavila je direktorka „Pčelice“ Svetlana Mitić

Ona je kazala da je na sastancima s pedijatrima Doma zdravlja u Nišu dogovoreno da uslov za boravak u vrtićima budu primljene tri doze „pentaksim“ vakcine i zakazana revakcinacija.

Kombinovana petovalentna vakcina „pentaksim“ koristi se u cilju zaštite protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize i hemofilusa influence tipa B.

– Roditelji su obavezni da od izabranog pedijatra dobiju potvrdu o zakazanoj revakcinaciji, dodala je Mitićeva. Prema njenim rečima, u 25 vrtića „Pčelice“ upisano je nešto više od 6.200 mališana, a malo dece prethodnih dana vraćeno je zbog toga što roditelji nisu imalo potvrdu o vakcinisanju.

Ona je istakla da je „Pčelica“ kao kolektivna ustanova dužna da poštuje Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i dopise koje dobija od Doma zdravlja.

U prethodnom dopisu Doma zdravlja zatraženo je od nas da deca budu kompletno vakcinisana, sa posebnim akcentom na MMR vakcinu zbog pojave malih boginja na Kosovu i Metohiji, izjavila je Mitić.

Analize Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ juče su potvrdile da u Nišu nema malih boginja i da dete za koje se sumnjalo da je obolelo od malih boginja, ipak nema tu virusnu bolest.

 

(Kurir/Beta)

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*