UPOZNAJTE ČUVENI NIŠKI „GETO“ – KOMREN!

Vozite auto-putem i upravo ste ušli u grad Niš, na samom ulasku u grad vas očekuje ogroman grafit koje vaše oko ne može izbeći. To znači da upravo prolazite pored čuvenog naselja poznato pod imenom „Komren“.

Komren FOTO: Portal Niške vesti

Komren
Foto: niskevesti.info

 

Mnoge Nišlije su slabo upoznate sa ovim delom grada. Kada biste pitali prosečnog Nišliju za informacije o Komrenu, odgovorio bi vam  „To je naselje blizu Tempa i aerodroma. Eh da, i Komrenci su veoma ludi momci, ne kači se sa njima“. Ništa više.

Kakvo je to naselje „Komren?“

Ako bi Niš imao „geto“ to bi upravo bio Komren. To je mesto u kojem žive najluđi momci i najzavodljivije devojke, mesto u kome velika većina isključivo navija za gradski klub Radnički a grafiti „Meraklija“ se mogu videti na svakom koraku, mesto koje ima dve osnovne škole sa istim imenom ali razdvojene na skroz drugim krajevima naselja. Ustvari, ime naselja Komren zapravo zvanično ne postoji, već se može podeliti na nekoliko gradska naselja i to upravo najviše buni građane ostalih krajeva Niša. Nezvanično kada kažete Komren, ustvari se misli na naselja:

Branko Bjegović 

Donji Komren

Gornji Komren

Ratko Jović ( mnogi stariji se neće složiti kako su Komrenci, već bi rekli kako su oni ipak samo iz naselja Ratko Jović i kako je to zasebno naselje, ali ako pitate mlađu populaciju, sa ponosom će reći da su oni Komrenci! )

 

Zašto su ova naselja toliko posebna i slična pa se za njih navodi celina da je sve to ustvari sve jedno naselje?

Krenućemo jedno po jedno:

 

1.Naselje Branko Bjegović –  to je je najveće i najgušće naseljeno naselje pored svih navedenih. Moderno naselje u kome se nalazi skoro napravljena, a  jedna od najvećih i najlepših škola u Srbiji,  OŠ „Ivo Andrić“ koja raspolaže svim modernim uslovima koje bi mnoge škole pozavidele. Pored škole, nalazi se takođe veliko obdanište koji svojim neobičnim a lepim izgledom sve očarava. Upravo se ovo prelepo naselje ogleda u modernoj školi i obdaništu.

Nova i moderna OŠ „Ivo Andrić“ FOTO: Facebook stranica ОШ „ИВО АНДРИЋ“ НИШ – ИЗДВОЈЕНО ОДЕЉЕЊЕ БРАНКО БЈЕГОВИЋ

Nova i moderna škola OŠ „Ivo Andrić“
Foto: Facebook stranica ОШ „ИВО АНДРИЋ“ НИШ – ИЗДВОЈЕНО ОДЕЉЕЊЕ БРАНКО БЈЕГОВИЋ

 

Vrtić „Panda“ u naselju Branko Bjegović Foto: niskevesti.info

 

Prepuno je dugih ulica koju krase velike i sređene kuće koje su zbijene jedna pored druge. Mlađa populacija se okuplja na čuvenom „igralištu“ koju krasi fudbalski teren na betonu kao i teretana na otvorenom. Još jedna zanimljiva informacija o ovom naselju jeste da sadrži  jedan jedini kafic u celom Komrenu! Do naselja Branko Bjegović možete doći redovnom gradskom linijom  9 – Mokranjčeva – Branko Bjegović. Treba napomenuti da ovaj deo Niša ima veoma blistavu budućnost, jer ako pogledate severno od osnovne škole Ivo Andrić, videćete veliki prostor gde se grade kuće. Branko Bjegović je svake godine sve veći. Osim očaravajuće škole i vrtića, ovo naselje ima i svoju ambulatnu, menjačnicu, pomenut kafić, prepuno trafika, apoteku, pekaru, mlekaricu, mesaru, brzu hranu, vulkanizera, dosta frizerskih salona, kao i poznatu prodavnicu „idea“.

 

Caffe "Smoothie" Jedini kafić u celom Komrenu Foto: niskevesti.info

Caffe „Smoothie“
Jedini kafić u celom Komrenu
Foto: niskevesti.info

 

Naselje Branko Bjegović FOTO: Portal Niške vesti

Naselje Branko Bjegović
Foto: niskevesti.info

 

Naselje Branko Bjegović FOTO: Portal Niške vesti

Naselje Branko Bjegović
Foto: niskevesti.info

 

Ako bi pokušali da odredimo granice ovog naselja, Branko Bjegović počinje kada se pređe podvožnjak Humske ulice gde se završava naselje Ratko Jović, i obuhvata celu dužinu Humske ulice do kružnog toka koji se nalazi malo severnije od OŠ Ivo Andrić, proteže se i celom glavnom ulicom Mariborskom i svih sporednih ulica pored nje, završava se nakon kraja ulice Mariborske, odnosno do auto-puta Bulevara Nikole Tesle. No, kada pogledate pored prodavnice „idee“ most ispod koga prolazi Humska reka i krenete niže od mosta, znajte da više niste u naselju Branko Bjegović, već ste ušli u najstarijem delu Komrena – naselju Donji Komren.

 

Na dole kreće naselje Donji Komren

Na dole kreće naselje Donji Komren Foto: niskevesti.info

 

 

2. Naselje Donji Komren – najstarije naselje u ovom delu grada, formirano još u srednjem veku. Kada pređete most Humske reke, zakoračićete u ovaj deo grada koje je skroz drugačije od ostalih.Ovaj deo grada je ustvari pravi primer zašto možete čuti glasine da je Komren niški „geto“.

 

Dobrodošli u naselju Donji Komren!

Dobrodošli u naselje Donji Komren
Foto: niskevesti.info

 

Naselje Donji Komren FOTO: Komren edit - screen shot

Naselje Donji Komren
Foto: Komren edit – screen shot

 

Kako bi stariji meštani Donjeg Komrena rekli „Dokle se proteže ulica Mladost toliki je Donji Komren“. To je apsolutno tačno, ovo naselje počinje ulicom „Mladosti“ i završava se istom. U najstarijem naselju ovog dela grada, na svakom ćošku možete videti grafite popularnih navijača „Meraklija“, skromne kuće zbijene jedna pored druge sa obavezno velikim dvorištima.Kako bi mlađa populacija rekla, Donji Komren je „prepun za štek i bleju“, sa razlogom se to govori jer je Donji Komren zavučeniji tip naselja za razliku od ostalih delova Komrena. U centru ovog naselja, ili kako bi meštani rekli „kod krsta“ nalazi se parkić za decu kao i spomen česta žrtvama bombardovanja i učesnicima Narodno- oslobodilačkog rata od 1941 do 1945.

Ono što je ukras Donjeg Komrena jeste velika i prelepa crkva „Sveti Ilija“. Skoro renovirana, ova crkva mnoge ostavlja bez daha i svi ljudi koji žive ovde su ponosni jer imaju ovakvu lepu crkvu.

Crkva Svetog Ilije, Donji Komren FOTO: nadji.info

Crkva Svetog Ilije, Donji Komren
Foto: nadji.info

 

Donji Komren sve ukupno ima samo 3 prodavnice. Pre nekoliko godina, bilo je ih 6, ali sve su u međuvremenu ugašene i svi meštani koji žele nešto dodatno da kupe moraju ići u naselje Branko Bjegović odnosno Ratko Jović. To ne predstavlja toliki problem, jer je Donji Komren povezan sa svim drugim naseljima. Nekada je ovde bila i škola Ivo Andrić, ali je premeštena u novu i modernu već pomenutu u naselju Branko Bjegović. Na ovom objektu nekadašnje škole sada se nalazi  „Mesna zajednica Donji Komren“. Takođe, Donji Komren ima i firmu koja se bavi opremom za lov i ribolov, prostor  za skladište robe, čuvenog i jednog od najpoznatijeg u Nišu majstora Necka automehaničara, frizerski salon MIA,  firmu za ekskluzivan nameštaj Euroles, kao i još jednu firma za nameštajpoznati Rustik.

 

Euroles, Donji Komren FOTO: Portal Niške vesti

Euroles, Donji Komren
Foto: Portal Niške vesti

 

 Ovo naselje ima i svoj fudbalski klub „Mladost Komren“ koji ima svoj fudbalski teren, nažalost nesređen, jer se dugo vremena nije vodila briga o njemu. Do ovog dela Niša može se doći redovnom gradskom linijom 12. Donji Komren – Njegoševa , kojoj je zadnja stanica upravo do terena Mladosti iz Komrena. Kada skrenete levo od teretana lokalnog fudbalskog kluba videćete sporednu dugačku ulicu koja izlazi na auto-put.

 

Donji Komren FOTO: Portal Niške vesti

Donji Komren
Foto: niskevesti.info

 

Donji Komren FOTO: Portal Niške vesti

Donji Komren
Foto: niskevesti.info

 

Na auto-putu postoji svima poznata pasarela koja ustvari predstavlja granicu između naselja Donji Komren i Ratko Jović. Ako iz Donjeg Komrena krenete da prelazite pasarelu, i kročite na tlo preko puta gde ste malopre bili, nalazite se u naselje Ratko Jović.

 

Pasarela, granica između naselja Donjeg Komrena i naselja Ratko Jović

Pasarela, granica između naselja Donjeg Komrena i naselja Ratko Jović Foto: niskevesti.info

 

Pasarela, Komren FOTO: Portal Niške vesti

Pasarela, Komren
Foto: niskevesti.info

 

 

3Naselje Ratko Jović – kao što smo već pomenuli glavno je pitanje da li ovaj deo pripada Komrenu ili je posebno naselje za sebe. Ipak, dovoljno je videti na svakom ćošku naselja grafite gde se uvek ističe reč Komren i shvatićete da je i Ratko Jović deo Komrena.

Grafit, naselje Ratko Jović FOTO: Portal Niške vesti

Grafit, naselje Ratko Jović
Foto: niskevesti.info

 

Sigurno se sada većinski deo stanovnika ovog naselja koji sada ovo čitaju nervira što uopšte postoje nedoumice da li oni pripadaju Komrenu ili ne, jer svakodnevno možete čuti ponosno isticanje da su oni Komrenci, dok manjinski deo stanovnika kaže da su posebno naseljeNajbliže naselje centru, Ratko Jović je sigurno najmodernije naselje od svakog dela Komrena.

 

Naselje Ratko Jović FOTO: Portal Niške vesti

Naselje Ratko Jović
Foto: niskevesti.info

 

U ovom delu naselje postoji OŠ „Ivo Andrić“ ( isto ime škole kao i ona u naselju Branko Bjegović, sa tim da je ovde starija i matična škola), vrtić „Pčelica“, mesnu zajednicu Ratko Jović, poštu, više pekara, fotokopirnicu, menjačnicu, dve prodavnice idee, prodavnicu zdrave hrane, pa čak i teniske terene i teretanu, kao i još puno toga što možemo nabrojati….

 

OŠ " Ivo Andrić " , Ratko Jovič FOTO: Portal Niške vesti

OŠ “ Ivo Andrić “ – Ratko Jović
Foto: niskevesti.info

 

Sve to čine naselje Ratko Jović najmodernijim u odnosu na ostatak Komrena, a najznačajnija stvar žašto je toliko „ispred“ ostatka dela Komrena jeste i da u ovom delu grada postoje čak i soliterke zgrade. Svim generacijama iz svih delova Komrena koji su išli u OŠ „Ivo Andrić“ odlično je poznata čuvena prodavnica i rođendaonica Hogar, gde se okupljalo i bežalo iz škole baš tamo, slavljenje rođendana i upoznavanje svih generacija. Sigurno svima koji su bili učenici pomenute škole, Hogar tera na sećanje, mami osmeh na lice i stvara veliku nostalgiju.

 

Levo se nalazi čuveni "Hogar" FOTO: Portal Niške vesti

Levo se nalazi čuveni „Hogar“
Foto: niskevesti.info

 

Ne zaboraviti i još čuvenije „terenče“ glavno okupljanje za izlazak svih mlađih generacija, bilo da se igra fudbal ili jednostavno sedi.

 

"Terenče" naselje Ratko Jović FOTO: Portal Niške vesti

„Terenče“ naselje Ratko Jović
Foto: niskevesti.info

 

Ono što se sigurno građani naselja Ratko Jović ponose i diče jeste da se u njihovom naselju nalazi kafana Mrak. Sigurno jedna od najpoznatijih i najboljih kafana u Srbiji u kome su prisustvovale brojne poznate medijske ličnosti, poput premijera Srbije Aleksandra Vučića, čuvene Jugoslovenske pevačice Lebe Brene, legende srpskog fudbala Dejana Petkovića Ramba, srpskog hip-hop muzičara Ajs Nigrutina, našeg slavnog sada već pokojnog glumca Milorada Mandića Mande, i još puno poznatih i slavnih ličnosti koji imaju samo reči hvale za ovu kafanu.

 

Legendarna kafana "Mrak" Naselje Ratko Jović FOTO: Facebook stranica Kafana "MRAK" - Nis

Legendarna kafana „Mrak“
Foto: Facebook stranica Kafana „MRAK“ – Nis

 

Do naselja Ratko Jović, može se doći redovnom linijom 3. NR Jović – Brzi Brod , kao i mnogim kružnim autobusima koji svraćaju do ovog naselja. Kako bi rekli mnogi meštani ovog dela grada Od „stugare do pasarele do auto-puta“ proteže se najmodernije naselje u čitavom Komrenu.

 

Naselje Ratko Jović FOTO: Portal Niške vesti

Naselje Ratko Jović
Foto: niskevesti.info

 

 

4.Naselje Gornji Komren – duž velike Pribojske ulice koja nastavlja u naselju Branko Bjegović, izdvaja se tzv. Sjenička ulica koja prati duž Humske reke i čini celo malo i nenaseljeno naselje Gornji Komren.

Dobrodošli u Gornji Komren FOTO: Portal Niške vesti

Dobrodošli u Gornji Komren
Foto: niskevesti.info

 

Kao i što sam naziv govori, „Gornji“ jeste da se ovo naselje nalazi na većoj nadmorskoj visini od ostalih i da je više udaljeno. Ovaj deo Niša je uz Donji Komren najstariji deo Komrena, koji ima nešto manje od 1000 stanovnika. U centru Gornjeg Komrena nalazi se mini-park, nedaleko je i OŠ „Vojislav Ilić Mlađi“ – izdvojeno odeljenje. Gornji Komren ne sadrži mnogo toga, ima fudbalsko igrališe, poštu i jednu prodavnicu, ali dobra je stvar kao i sa građanima Donjeg Komrena da je sve tako blizu pa se uvek za neku potrebu mogu sputiti do naselja Branko Bjegović.

 

Gornji Komren, centar FOTO: Wikipedia.org

Gornji Komren, centar
Foto: Wikipedia.org

 

Do naselja Gornji Komren možete doći prigradskim linijama 30 PAS Niš – Gornji Komren – Hum – Rujnik – Leskovik i linijom 31 PAS Niš – Gornji Komren – Hum.

 

 

Branko Bjegović, Ratko Jović, Donji i Gornji Komren – „četiri srca junačka“ – svi oni predstavljaju  jednu celinu i popularno naselje u Nišu – KOMREN!

30 komentara

 1. Najlepši tekst koji sam pročitala o mom naselju. Bravo za Portal Niške vesti

 2. Vidi se da autor teksta zivi u Komrenu. Iskreno, kada prodjem tamo, imam utisak da sam u nekom selu negde daleko od bilo kakvog grada. Pitas nekog nesto, i ukapiras da covek nema pojma sta su padezi a ti sam tek tada steknes utisak da je civilizacija daleeekooo… Ono o najludjim momcima i najzavodljivijim devojkama, ako pod najludjima misli na ispijanje piva i vecito bodenje nozevima a pod najzavodljivijim misli na lakocu da devojku odvedes u krevet, e onda je 100% u pravu. Naravno, necete odobriti komentar, ali morao sam da kazem misljenje ostatka grada o tom selu.

  • A odakle si ti „civilizacijo“ moja? Bas sto toliko pominjes da je Komren, naselje sa preko 30.000 selo onda se vidi da ti vuces korene iz nekog sela…Lepo se kaze „cega se pametan covek stidi, glup covek se ponosi“

   • Neznam sto te toliko pogodilo to za selo?!? Od celog teksta, samo te je to selo pogodilo toliko da si morao da se oglasis. A i ta poslovica ti nije na mestu, nekako ne ide uz taj tvoj komentar. Kako kazu, istina pogadja… Lepo je covek sve napisao i sve je tako kako je rekao.

 3. Koj crni Komren geto, geto u Nišu su Bulevar i Marger, Komren je samo selo u jednoj niškoj opštini

  • ne kaze se Koj nego koji ……hahahah…..verovatno si bas kompetentan da pricas o tome……hahahahah……

  • Bulevar ? Marger ? daj sinovac, 90-ih ni policija nije smela da udje u Komren, molim te.. Nemoj da pricas o stvarima koje ne razumes i o kojima ne znas.. Bulevar geto, haha, ne znas ni sta znaci geto…

   • Daj ne pricaj bre Komrenac do 99 niste smeli da pisnite ni od durlanci no od pantalejci ni od crnoputasi a policija nije imala nizasta da ide u komren a donji i gornji komren su bila sela ko topovima što je

 4. I nas Komren da dobije svoju temu 😛

 5. Donji Komren ima tri prodavnice. Da ste ušli u naselje ,znali bi. U svakom slučaju sjajan tekst

 6. Haha: “ …već ste ušli u najstarijem delu Komrena“ Vidi se da je komrenac pisao članak.

 7. Braaavo za tekst! Predivno!

 8. Leglo narkomana…

 9. Mislio sam da je jos jedna pljuvacina po „Komrenu“ od strane nekog Nislije plave krvi ali sam se prevario… po meni sve je sagledano… mozda fali malo istorije ali to je to

 10. Nadovezao bi se na tekst i komentare.Ne zaboravite legendu komrena DZERIMU i njegovu kafanu.Da nije njega , kafane ,Usnije , mnoga veselja i dan danas ne bi bila interesantna……

 11. Molim autora teksta da doda i nesto opsirnije o kafani DZERIMA

 12. Pa gde je kafa Docko gde je dolazilo pola Nisa svojevremeno?

 13. Neverovatno je cime se hvalite, mene bi bilo sramota da tako prozivaju mesto gde zivim.
  Hvalite se kako policija nije smela da dodje.
  sto se ne pohvalite sa nekom osobom koja je postigla nesto u zivotu, da je poznati dotktor, umetnik, pisac, muzicar, naucnik. Sto se ne potrudite da vas po tome prozivaju? a ne jedine pohvale su vam zatvorske kazne, koliko si popio koliko si se nadrogiro, kako si nekog prebio ili osakatio nozem neku osobu.
  Ja o komrenu nisam cuo nista dobro a ni video, samo da tu zive najveci lopovi, narkomani, dileri i alkoholicari.
  Dovedite se u red ne sramotite se vise!!!

  • Nemam nista ni protiv Komrenaca ni Bulevaraca ni ko zna koga…ali ih ne gotivim iz jednog razloga…a taj razlog je nista drugo nego ceo prethodni komentar.. Kada bi se Nis i njegovi delovi pojedinacno promovisali na neki malo pametniji nacin…a ne na nacin geta ..daleko bi grad dogurao… Ali teska muka Nislijska…u gradu je medju mladima sramota biti streber ili osoba koja je svojim znanjem zasluzila pohvale…takvi ljudi..po nekoj glupoj logici danasnjeg mladjeg Nislije….su zalosni i zastareli…ceo svet ide napred…prevazilazi huligane narkomane samo se Srbija i moj grad Nis ponosito hvali getoom…ps.bravo za komentar Nisliji..pun pogodak :)

   • Podrzavam Ljubu i Nisliju. Mladi huligani, gde su vam roditelji da se malo pozabave vama? Kladim se da ni Cicibana u prvom razredu osnovne niste procitali, ali znate sta je geto. Bravo bravo. Mlade nade za srpske zatvore. Cruel

 14. prelep tekst ,ali nazalost kafic smo zatvorili, dali zbog one ruzne reci Geto ,ili zbog mozda zaboravljenih starih vremena komrena,kada su bila cetri ili pet kafica u tom cuvenom Getu ,kada je docko bio neki ringispil a nikako centar desavanja komrena ,neznam,ali mislim da ce B.Bjegovic biti dugo bez kafica a kamo li nekih drugih objekata za druzenje i zdravo razmisljanje .Hvala puno ljudima koji su dosli da popiju pravu kafu,ljudima koji su dosli da se druze uz bilijar ili pikado,nazalost ima i onih koji to ne zasluzuju.

 15. Ja sam rodjena u komrenu ili nazovi te kako zeli te n.r. jovic ali na zalost nikad nisam odrasla tu ali volim taj kraj.. Nije da nema nista dobro ima dosta dobrih muzicara profesora svega..

 16. PANTELEJ ZAKON !!!

 17. Ma da ovom gradu nisu meštani naj starije i najače op palilule, ostatak grada nebi postojao, još uvek naj jače momke grada i naj sexipilnije devojke dolaze sa palilule…voleo bih neko da me ispravi i dodje na paliluli da dokaže suprotno B-) :-D :-D. P.s. :-D Meraklije Palilula :-D

 18. crni put i kičevo, najjači delovi grada niša, čekaju titulu

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*