Univerzitet u Nišu: Više mesta nego brucoša

Univerzitet u Nišu je objavio Zajednički konkurs za upis studenata u prvu godinu studijskih programa osnovnih akademskih, integrisanih akademskih i osnovnih strukovnih studija za prvi konursni rok od 20. juna do 20. jula

Foto: M.Bukovac

 

Na budžetu će se odlukom Vlade Srbije upisati 3.158 brucoša, dok će prvu godinu studija platiti 1.685 kandidata. Prvi put ove godine maturanti ne bi trebalo da brinu oko upisa, jer su prognoze da će zbog demografske situacije biti više mesta nego kandidata, pišu Novosti.

Brojci od 4.848 treba dodati i još 120 brucoša koji će ove godine prvi put upisati Poljoprivredni fakultet u Kruševcu. Jedino što će budući poljoprivredni inženjeri morati da propuste junski rok, jer ovaj fakultet još uvek nije dobio akreditaciju.

Građevinsko-arhitektonski fakultet će upisatu 240 studenata na budžetu. Broj budžetskih studenata na Ekonomskom fakultetu je 330, dok će Elektronski fakultet upisati 480 brucoša. Mašinski fakultet upisaće ovog juna 270 brucoša o trošku države, dok će Medicinski fakultet ove godine upisati 300 studenata na budžetu. Za integrisane akademske studije medicine predviđeno je 180 kandidata, a za integrisane akademske studije stomatologije i farmacije po 60. Pedagoški fakultet u Vranju upisaće 110 brucoša na budžetu.

Za integrisane akademske studije za obrazovanje master profesora tehnike i informatike predloženo je 20 kandidata, dok je za studijski program obrazovanje učitelja predloženo 80, a za studijski program obrazovanja vaspitača 10 kandidata. Pravni fakultet će ove godine moći da upiše 280 brucoša.

Prirodno-matematički fakultet upisaće na šest studijskih programa 330 brucoša. Tehnološkom fakultetu u Leskovcu je dozvoljeno da upiše 120 studenata, a Fakultet zaštite na radu 200, po sto studenata na studijskim programima zaštita na radu i zaštita životne sredine.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja upisaće 140 studenta. Fakultetu umetnosti je odobren upis 38 studenata koji se finansiraju iz budžeta. Filozofski fakultet upisaće 320 studenata na 12 studijskih programa. Samo dva fakulteta neće upisati samofinansirajuće studente – PMF i Tehnološki fakultet u Leskovcu.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*