Ukradeno 30 tona neocarinjene robe u Nišu!

Carinici su tokom proteklih nekoliko dana, kontrolišući dva javna carinska skladišta u Nišu, otkrili da u njima nedostaje više od 30 tona neocarinjene robe, čija je vrednost gotovo 15.000 evra

Foto: Uprava carine

 

Kontrola ova dva javna carinska skladišta pokazala je da je iz njih „ispod carinskog nadzora“ izuzeto gotovo 25 tona keramičkih pločica, 167 kada sa panelima i metalnom konstrukcijom, postolja za umivaonike i ve-ce šolja, kao i 600 flaša stranih pića.

Kako je saopštila Uprava carina, korisnici skladišta će najpre morati da izmire sve obaveze prema državi i plate sve uvozne dažbine – carinu, PDV i akcize.

Potom će pred nadležnim sudom odgovarati i zbog zloupotrebe robe pre okončanja carinskog postupka i nepropisnog vođenja evidencije, a carinarnici Niš su upućeni i zahtevi za zatvaranje oba javna carinska skladišta.

Iz Uprave carina napominju da je za ovu vrstu prekršaja zaprećena kazna i do četvorostrukog iznosa u odnosu na vrednost robe koja je predmet prekršaja, o čemu odlučuje nadležni sud.

 

Foto: Uprava carine

 

Radi pojašnjenja, treba reći da se u carinskim skladištima drži roba nad kojom tek treba da se sprovede carinski postupak i za to vreme – za robu su odgovorni držaoci skladišta koji moraju da polože bankarsku garanciju prilikom njegovog otvaranja.

Carinici vrše redovne i vanredne kontrole takvih skladišta sve dok se carinski postupak nad robom ne okonča, a sve kako bi se sprečilo neovlašćeno postupanje sa carinskom robom i osigurala njena istovetnost do trenutka puštanja u slobodan promet.

Poslednji sličan slučaj zabeležen je pre dvadesetak dana, takođe u Nišu, kada je otkriveno da iz jednog javnog carinskog skladišta nedostaje oko 250 kvadratnih metara neocarinjenih granitnih ploča, podseća se u saopštenju.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*