UJEDI PASA LUTALICA NAS SKUPO KOŠTAJU: Nišlijama isplaćeno prosečno po 101.000 dinara za odštete

 

Za ujede pasa lutalica samo u prošloj godini iz budžeta osam gradova i opština isplaćeno je više od 68 miliona dinara odštete ili 567.000 evra!

psi lutalice

Ovu informaciju saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj (NALED), a naročito zabrinjava što je, kako kažu, većinom reč o prevarantima koji prijavljuju lažne ujede da bi dobili novac.

Sombor je tako samo u toku prošle godine primirio 293 prijave za naknadu štete, Niš 273, a najveće prosečne odštete u iznosu od 101.435 dinara isplatio je upravo Niš, 71.365 dinara Valjevo i 70.980 dinara Šabac.

– Potrebno je formirati registar odštetnih zahteva iz kojeg bi se jasno videlo ko pokušava da na nelegalan način dođe do zarade. Ukrštanjem podataka iz prijava prikupljenih u svim lokalnim samoupravama i sudovima u Srbiji mogli bismo da vidimo koga to psi redovno ujedaju – rekao je gradonačelnik Novog Sada i član Upravnog odbora NALED Miloš Vučević.

Kako kaže, sudovi u većini slučajeva daju punu veru iskazu tužioca, što po pravilu dovodi do usvajanja tužbenih zahteva bez ozbiljnije analize dokaza.

Vučević upozorava i da pojedini gradovi izdvajaju do 230.000 evra godišnje za naknadu štete od ujeda pasa lutalica, što su ogromni izdaci koji bi mogli da budu usmereni u unapređenje kvaliteta života na lokalu ili bolju zaštitu životinja.

Predstavnici lokalnih samouprava navode da je prisutan i problem nesavesnog rada lekara, koji često pristaju da u nalazu napišu da je povreda nastala ujedom psa iako se na osnovu pregleda ne može pouzdano utvrditi šta je uzrok traume.

Poznato je da su neki građani išli dotle da su čak kuvali lobanje pasa i njima sebi nanosili povrede. Takvi slučajevi su još 2012. bili prijavljeni u Loznici.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*