Ugrožena bezbednost pešaka u Nišavskoj ulici zbog nedostaka trotoara

Meštani Nišavske ulice koja se prostire duž naselja Durlan i Donja Vrežina u Nišu, godinama se bezuspešno obraćaju nadležnim lokalnim institucijama, zahtevajući izgradnju trotoara

Foto: M.G.

 

Kada je 2013. godine na njihovu inicijtivu napravljena ulica, oni su u nekoliko navrata skupljali potpise i zahtevali od nadležnih institucija da izgrade trotoar kako bi se velikom broju stanovnika omogućio bezbedniji prilaz porodičnim kućama.

Zahtev zabrinutih meštana čini se još opravdanijim, ako se uzme u obzir da je reč o veoma prometnoj ulici u kojoj saobraća autobus na liniji 6 od Skopske ulice u naselju Pantelej, preko naselja Duvanište do Železničke stanice i da su izloženi riziku od potencijalnih saobraćajnih nezgoda zbog nedostatka prostora za pešake, koji su prinuđeni da se kreću kolovozom.

Posebno su ugroženi roditelji koji svoju decu voze u dečjim kolicima, kada ih duž cele ulice mimoilaze automobili, kamioni i autobusi, o čemu svedoče fotografije koje su nam meštani dostavili.

Pešaci koji svakodnevno prolaze Nišavskom ulicom ogorčeni su jer još nije izgrađen trotoar, što ugrožava njihovu bezbednost na ovoj veoma frekventnoj saobraćajnici.

– Najugroženiji su đaci koji pešače do škola i pre svega zbog njih bi trebalo izgraditi trotoar. Ne mogu da verujem da ulica koja se nalazi u neposrednoj blizini velikih tržnih centara i Osnovnih škola nema bezbedniji prilaz porodičnim kućama i dovršenu saobraćajnu infrastrukturu – ističe M.G., meštanin ove ulice.

 

Nedostatak trotoara u velikoj meri ugrožava bezbedno odvijanje saobraćaja u ovoj niškoj ulici, a prepreku pešacima predstavljaju i žičane ograde kojima su ograđeni privatni posedi zbog čega je gotovo nemoguće skloniti se od automobila. Meštani kažu da su saobraćajne nezgode čest slučaj.

– Vozači automobila često nemaju obzira prema pešacima zbog nedostatka trotoara i neretko voze neprilagođenom brzinom – dodaje M.G., koji se, kao i većina njegovih komšija svakodnevno suočava sa ovim dugogodišnjim problemima.

– Nedostaje nam i ulična rasveta jer je Nišavska ulica delimično osvetljena, zbog čega je noću potreban dodatan oprez svih učesnika u saobraćaju – dodaje on.

Postoje i nerešeni pravno-imovinski odnosi između vlasnika privatnih poseda i parcela na kojima bi trebalo izgraditi preko potreban trotoar i Grada koji u ovom trenutku nema rešenje za ovaj višegodišnji problem.

Nadamo se da će odgovorni izgradnju kolovoza u Nišavskoj ulici uvrstiti kao prioritetni projekat za iduću godinu.

 

 

Jedan komentar

  1. Tu u blizini je i ulica „Lipa“koja ravno 50 godina ceka asfaltiranje!!!

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*