U Nišu za državni praznik nedeljni red vožnje i bez naplate parkiranja

Saobraćaj u ponedeljak će se obavljati po nedeljnom redu vožnje zbog Dana primirja u Prvom svetskom ratu, saopštila je Direkcija za javni prevoz grada Niša

 

JKP “Parking servis” neće naplaćivati parking zbog dana Dana primirja.

U ponedeljak primenjivaće se nedeljni red vožnje na svim gradskim i prigradskim linijama, dok se naplata parkiranja neće obavljati na svim obeleženim parkiralištima u zoniranim delovima grada.

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.
Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.
Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji.

Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.
Ovaj dan se praznuje neradno.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*