U Nišu uskoro otvaranje laboratorije za genetička istraživanja

Niš će uskoro dobiti opremu za laboratoriju za genetska istraživanja i HLA tipizaciju vrednu 400.000 dolara, prvu takve vrste u Srbiji, što će dramatično podići nivo rada i Kliničkog centra u Nišu i zdravstva juga Srbije, najavio je direktor niške Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić

Foto: M.Bukovac

 

Prilikom današnje posete komandanta Nacionalne garde Ohaja generala Marka Bartmana, dr Milić je rekao da je u završnoj fazi realizacija ovog projekta sa vojskom SAD od koje je nedavno Klinika za kardiohirurgiju već dobila opremu vrednu 400.000 dolara, piše Blic.

– Laboratorija za genetska istraživanja i HLA tipizaciju će se nalaziti na Medicinskom fakultetu a zajednički će rukuvoditi njome i KC Niš i Medicinski fakultet. Preko ove laboratorije će biti omogućena brža HLA tipizacija čime ćemo dramatično podići i mogućnost rada u vezi sa transplatacijama što je prioritet Ministarstva zdravlja – istakao jer Milić.

On je zahvalio “američkoj vojsci, narodu i vladi” na prethodnoj donaciji opreme zahvaljujući kojoj je niška Kardiohirurgija u stanju da broj operacija podigne sa 250 na preko 500.

Direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović zahvalio se na prethodnoj donaciji vrednoj 400.000 dolara ali i na ideji da se saradnja proširi i da američka vojska i američka država takođe pomognu u daljem opremanju KC Niš.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*