U Nišu se večeras osniva savet za pripremu tužbe protiv članica NATO

U Nišu će večeras biti osnovan savet za pripremu tužbe protiv zemalja članica NATO koje su bombardovale Srbiju, rekao je jedan od inicijatora osnivanja ovog tela niški advokat Srđan Aleksić

Foto: facebook

 

On kaže da je to prvi ovakav skup na koji su pozvani intelektualci, stručnjaci, novinari, advokati, akademici iz Niša i sa juga Srbije.

Aleksić ističe da je na jugu Srbije najveći broj obolelih od kancera, te da je prirodno da u Nišu bude formiran takav jedan savet.

– Mi treba da obezbedimo, pre svega, odgovarajuće dokaze, da uključimo ljude iz medicine, prava, fizike, hemije. U Nišu imamo Fakultet zaštite na radu koji se bavi zaštitom životne sredine, a NATO bombardovanjem 1999. godine nam je zagađena životna sredina – rekao je Aleksić.

On kaže da bi bio srećan kada bi se u rad ovog saveta uključili i ljudi iz Republike Srpske, te da je čak i planirao da poseti Banjaluku, Pale i druga mesta u Srpskoj koje je NATO bombardovao kako bi razgovarali o dokazima i ostvarili saradnju.

Aleksić je naveo da bi krajem maja ili početkom juna u Nišu trebalo da bude organizovana međunarodna konferencija na koju će biti pozvani eminentni stručnjaci iz Evrope i sveta koji se bave ovom tematikom, advokati i kompletna naučna javnost kako bi pružili podršku ovom savetu.

On ističe da će za savet biti korisno i to što je Istražna komisija italijanskog parlamenta pre dva dana zaključila da postoji jasna veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolevanja italijanskih vojnika na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku i Avganistanu.

Aleksić je podsetio da je italijanski parlament formirao ekspertsku komisiju koja je istraživala uticaj osiromašenog uranijuma na njihove vojnike i NATO bombardovanja.

– Došli su do saznanja da postoji uzročno posledična veza između bombardovanja i obolevanja od kancera i drugih teških bolesti, što i mi tvrdimo – rekao je Aleksić.

On ističe da je to „vetar u leđa“ i podstrek radu ovog saveta čiji je cilj da građani Srbije koji su oboleli od kancera zbog NATO bombardovanja budu adekvanto lečeni i da dobiju materijalnu i nematerijalnu odštetu.

Aleksić je rekao da će biti pozvani stručnjaci raznih oblasti, koji vrše naučna istraživanja, naučnici, profesori, kako bi se obezbedili naučni dokazi, da bi tužba bila adekvatno pripremljena.

– Ne želimo da podnosimo tužbu ako nemamo odgovarajuće dokaze. Pre svega nauka treba da pruži dokaze i zato nam treba ovaj savet i naučnici, doktori i drugi specijalisti kako bi napisali nalaze i dali naučnu podršku za tužbu protiv članica NATO – rekao je Aleksić.

Skup će biti održan danas u 18.00 časova u hotelu „Panorama luks“ u Nišu.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*