U Nišu okupljanje protiv „Noći veštica“ u Nišu

Družina Svetog kralja Milutina, Kulturni klub Crnjanski i Srpski Mlin, pozivaju sve ljude na miran javni skup kao izraz protivljenja rastućem trendu proslave takozvane,,Noći veštica“ , koji kako navode, nije u skladu sa duhom srpske tradicije i kulture

Noć veštica je svetkovina je koja se obeležava 31. oktobra

 

U njihovom pozivu  dodaju da su stranačka obeležja izričito zabranjena na ovom okupljanju.

Kako navode, skup počinje ispred TC Kalča u 15,30 sati u organizaciji ova tri udruženja.

Noć veštica je svetkovina je koja se obeležava 31. oktobra, noć uoči praznika svih svetih prema zapadnohrišćanskoj tradiciji.

Predstavlja početak trodnevnog obeležavanja „Allhallowtide“, vreme u liturgijskoj godini posvećeno sećanju na mrtve, uključujući svece, mučenike i sve vernike.

Veruje se da većina tradicija vezanih za Noć veštica potiče od keltske svetkovine žetve koji možda ima paganske korene, prvenstveno u gelskoj svetkovini Samajn, i da je ova svetkovina hristijanizovana kao Noć veštica. Neki akademici, međutim, podržavaju stav da je Noć veštica nastala samostalno kao isključivo hrišćanski praznik.

Najčešće aktivnosti koje obeležavaju ovaj praznik su: kostimirane zabave, pravljenje lampe od tikve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča. Deca idu od vrata do vrata, traže slatkiše i uzvikuju „trick or treat“ („smicalica ili poslastica“, u slobodnom prevodu „dajte nam slatkiše ili ćemo inače biti primorani da uradimo nešto nevaljalo“). Irski imigranti su verziju ove tradicije preneli u Severnu Ameriku u 19. veku.

Noć veštica se proslavlja u SAD, Irskoj, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švedskoj, Porto Riku, Japanu, Novom Zelandu i u nekim delovima Australije.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*