U Nišu održan svečani ispraćaj srpskih mirovnjaka u Liban

U niškoj kasarni “Knjaz Mihailo” organizovan je svečani ispraćaj pešadijske čete i voda za zaštitu snaga Treće brigade Kopnene vojske, koji će biti angažovani na očuvanju mira u sklopu multinacionalne misije UNIFIL u Libanu

Foto: mod.gov.rs

 

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Treće brigade pukovnik Predrag Grbić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, verskih zajednica, kao i porodice i prijatelji mirovnjaka.

Ukupno 130 pripadnika pešadijske čete biće angažovano na očuvanju mira u regionu Bliskog Istoka i u Libanu, u sastavu španskog kontigenta, dok će vod za zaštitu snaga koji čine 33 pripadnika, biti u sastavu italijanskog kontigenta u Sektoru Zapad. U misiju je ispraćeno i sedam štabnih oficira i pet pripadnika elementa za nacionalnu podršku, koji će obavljati odgovorne dužnosti u Sektoru Istok.

U svom obracanju pred svečanim strojem, ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da danas pozdravljamo odlazak onih koji će slavu srpske zastave i srpske države pronositi daleko.

– Pozdravljamo odlazak ponosni što možemo da pošaljemo takve ljude, tako opremljene i obučene, spremne da rade za dobrobit svakog ljudskog bića kome je pomoć potrebna. Daleko idete, u zemlju rastrzanu ratovima i sukobima, mržnjama. Idete daleko da ublažite ljudsku patnju, muku, bol. Idete daleko da ponesete našu zastavu i da je tamo daleko neka deca zapamte kao znak mira, sigurnosti i bezbednosti, kao znak dobrote koju će zapamtiti sa vašeg rukava. Kada ste im prošli prstima kroz kosu, kada ste pomogli njihovim roditeljima, kada ste nekom detetu vratili poverenje u ljudski rod.

Foto: mod.gov.rs

 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da Pripadnici Vojske Srbije posebnu pažnju posvećuju kvalitetu realizacije zadataka u svim poverenim misijama.

– Opšte je poznato, gde god su pripadnici Vojske izašli van kasarne, radi pomoći stanovništvu ugroženom elementarnim i drugim nepogodama, ili zbog uređenja puteva, komunikacija, uvek su kvalitetno izvršavali zadatke. To se posebno odnosi na kvalitet izvršavanja zadataka u drugoj misiji Vojske Srbije, u mirovnim operacijama, a to je posebno važno zato što je reč o međunarodnom okruženju, o radu s pripadnicima drugih oružanih snaga. To je odlična prilika da vidimo i koliko vredimo u tom okruženju, koliko smo sposobni da sa drugima realizujemo veoma važne zadatke očuvanja mira – rekao je general Diković i istakao da je izuzetno zadovoljan načinom na koji naši oficiri, podoficiri i vojnici pristupaju realizaciji zadataka.

Na današnjoj svečanosti, ministar odbrane uručio je državnu zastavu komandirima pešadijske čete i voda za zaštitu snaga, koji su u ime kolega obećali da će sve poverene zadatke u misiji obavljati časno i profesionalno, u skladu sa mandatom i zadacima misije.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*