Tribinu o vakcinama u Nišu obeležila burna debata

Burna debata o vakcinaciji održana je večeras u Nišu i to u jeku epidemije proglašene pre dva dana

Kako piše Blic, dva i po sata vođena je debata za i protiv, koju je obeležila burna rasprava o opravdanosti obavezne vakcinacije u Srbiji.

Dr Jovana Stojković, koja se predstavila prisutnima kao lekar koji se bavi psihijatrijom, izjavila je da ne može da veruje da roditelji u Nišu i Beogradu ne mogu da pročitaju šta piše na internetu o MMR-u.

– Ja sam lekar po obrazovanju, bavim se psihijatrijom, ali sam roditelj i nikako ne mogu da prihvatim ideju da su roditelji u Nišu i Beogradu, u najurbanijim opštinama nepismeni da ne znaju jezike i da ne znaju da odu na internet. Ja nisam mogla da žmurim nego sam krenula da čitam naučne radove, da vidim šta drugi lekari misle pa sam na osnovu toga donela odluku da ne vakcinišem dete. Insinuacije u medijima su netačne, zlonamerne, idu od vrha – izjavila je na skupu Stojkovićeva.

Dr Marko Marjanović izneo je niz podataka za koje takođe napomenuo da se mogu naći na internetu i takođe dodao da neće vakcinisati dete.

Advokat Strujić izneo je stav protiv vakcinacije i dodao da će nakon skupa, koji se već odužio ostati ako neko ima pitanja za njega.

– Vakcinacija je vrlo važna, jedna od najbitnijih imuloških izuma. Deca su najdragocenija, njihovo zdravlje je svima nama dragoceno. Srbi treba da slože, što se tiče struke mi smo se odavno složili i mi nemamo nikakve dileme kada je vakcinacija u pitanju. Imunizacija je ekstremno važna za svaku naciju i štiti od zloćudnih bolesti, izjavila je dr Jelena Vojinović, koja je stručno pokušala da objasni da je vakcinacijom u proteklih 200 godina iskorenjeno mnogo bolesti i da je neverovatno da se u 21. veku uopšte raspravlja o vakcinama.

Zoran Veličković, profesor na Medicinskom falultetu i načelnik centra za kontrolu i prevenciju bolesti instituta za javno zdravlje, rekao je da je on vakcinisao i svoju decu i unuke.

Dragana Baša ispred „Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju“ opominjala je u više navrata prisutne da ne govore u glas, ali nije bilo moguće smiriti atmosferu.

Organizatori iz Ekološkog pokreta iz Niša takođe pokušali da umire prisutne, ali situacija se već otrgla kontroli.

Debata je trajala nešto vise od dva sata, a neki roditelji su poveli i decu, a bila je prisutna i jedna beba.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*