Sve veći broj zmija i sova u Nišu

Članovi Udruženja za zaštitu životinja ZOO planet iz Niša uhvatili su od početka godine 26 zmija koje su zatečene u kućama i dvorištima na području tog grada

Ilustracija

 

Predsednik Udruženja ZOO planet Dušan Stojanović rekao je da broj zmija u prirodi nije povećan, ali su se one u potrazi za hranom iz ruralnih sredina spustile u naseljena mesta.

– U ruralnim sredinama je sve manje ljudi i useva, pa su zmije migrirale. Isti je slučaj i sa sovama malim ušarama, i njih je sve više u gradu, pre svega u gradskim parkovima, kazao je Stanović za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, građani zovu u pomoć članove Udruženja ZOO Planet i zbog zmija koje su im ušle u kuću ili dvorište, ali i zbog sova.

On je kazao da je nekoliko opština iz Niša angažovalo Udruženje ZOO Planet koje ima 13 članova obučenih za hvatanje gmizavaca.

Pojedine zmije, dodao je, uhvaćene su na zaista neobičnim mestima – jedna je bila u krevetu nepokretne starice, a jedna skrivena u gajbi u prodavnici.

Prema njegovim rečima, građani treba da deluju preventivno kako kako zmije ne bi imale razloga da ulaze u kuće.

On je kazao da uhvaćene zmije ZOO Plant vraća u njihovo prirodno stanište i podsetio da je ubijanje zmija kažnjivo.

– Kazne za ubijanje zmija se kreću od 14.400 dinara za poskoka, 40.000 za neutralne zmije, 50.000 za smukove pa sve do 100.000 dinara za šarke, istakao je Stojanović.

Krivičnim zakonikom, dodao je, predviđa se i zatvorska kazna do tri godine, naročito ako je ubijen veći broj zmija.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*