Srđan Aleksić: Beograd je pao! Doneta prva diskriminacija boraca na sudu

Nakon što su niški, kragujevački i novosadski Apelacioni sudovi potvrdili presudama diskriminaciju države nad ratnim veteranima, a u odnosu na borce iz Topličkog kraja koji su još pre sedam godina naplatili svoja dugovanja, istovetnu presudu doneo je i sudija prestoničkog Višeg suda

Advokat Srđan Aleksić
Foto: Facebook

 

Iako pravni tim kancelarije niškog advokata Srđana Aleksića, koji je zastupao tamošnjeg klijenta, pretpostavlja da će Ministarstvo odbrane, kako je pokazala dosadašnja praksa, uložiti žalbu i beogradskom Apelacionom sudu, ipak se uzdaju u poštovanje zakona i od strane ovih tribuna.

Višegodišnja borba za jednaka prava svih učesnika rata na Kosovu i Metohiji i dokazivanje diskriminacije države prema ratnim veteranima širom zemlje u odnosu na one iz Topličkog kraja kada je reč o isplati ratnih dnevnica, završena je pozitivnom presudom i pred Višim sudom u Beogradu, a u korist jednog od tamošnjih boraca koga zastupa Aleksić.

Mogu sa ponosom da kažem da je i „Beograd pao“, jer nakon održane usmene, glavne i javne rasprave krajem januara, i sudija Višeg suda konačno je doneo potrđujuću presudu za diskriminaciju boraca rata i iz prestonice, a u odnosu na sve one iz Kuršumlije, Blaca, Bojnika…koji su, na osnovu toga što dolaze iz nerazvijenih područja, naplatili još 2008. godine ratne dnevnice i to na ime novčane naknade, izjavio je za Građanin Seđan Aleksić, i dodao da se ovim borba nikako ne završava, već tek počinje.

 

Snimak sa jedne od ranijih tribina boraca

 

Kako stoji u presudi, „zaključkom Vlade Srbije, od pre sedam godina, da dugovanja isplati samo učesnicima rata iz Topličkog kraja, povređeno je načelo jednakih prava i obaveza, čime je izvršena diskriminacija na osnovu mesta prebivališta tužioca“, koji je u ovom slučaju žitelj Beograda.

Ovo je samo dokaz da idemo u pravom smeru, jer se nadam a i Zakon to nalaže, da ako odemo na Apelacioni sud presuda bude ista kao što i u ostalim, gde smo takođe dobili pozitivne odgovore, i mi ćemo sačekati svakako da prođe zakonski rok od kada smo državi ponudili da sve ovo rešimo vansudskim poravnanjem i sporazumno,a ako ne bude tako, borci će preko sudova tražiti ono što im pripada, veli Aleksić.

Podsećamo, Ministarstvo odbrane bi trebalo da se naredne nedelje izjasni o tom predlogu i da dobrovoljno, svim učesnicima rata isplati nadoknadu za pretrpljenu materijalnu i nematerijalnu štetu. Iznos za koji su ratni veterani se usaglasili da će potraživati na ime materijalne i nematerijalne štete je 300 hiljada dinara sa zakonskom zateznom kamatom. Prema nekim nezvaničnim podacima, preko 50 hiljada ratnih rezervista iz cele zemlje, ovlastilo je advokate da ih zastupa protiv države, a gotovo petinu njih, odnsono oko 10 hiljada Nišlija zastupa Srđan Aleksić, piše gradjanin.rs

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*