Srbija ponovo tuži NATO – Srđan Aleksić na čelu advokatskog tima

Na predlog srpske Kraljevske Akademije, a uz blagoslov srpskog Patrijarha, u toku je formiranje pravnog tima u kome će svoje znanje ujediniti najbolji advokati iz naše, ali i iz drugih evropskih zemalja. Nakon izglasane većine glasova članova Akademije, taj ekspertski advokatski tim vodiće Srđan Aleksić, poznati niški advokat

Advokat Srđan Aleksić na čelu advokatskog tima

 

Oni imaju zadatak da u ime Srbije sačine tužbu protiv NATO-a i to za materijalnu i nematerijalnu odštetu građana koji su bili lično pogođeni tokom bombardovanja 1999. godine.

Iako je tokom prethodne decenije Jugoslavija, a potom i Republika Srbija, više puta pokušala da pravdu zbog brtualne agresije i osamdesetodnevnog bombardovanja NATO alijanse potraži na sudu, gotovo svaki put ta borba je bila bezuspešna, jer je međunarodni sud u Hagu, svaki put istinu „video“ na strani Alijanse.

Nakon gotovo 17 godina od poslednjeg vazdušnog napada, naučna elita naše zemlje odlučila je da ponovo pokuša da zakonskim putem istera istinu na videlo.

Iskreno, i ja sam bio iznenađen kada sam primio poziv od visokih predstavnika Akademije i time što su baš mene predložili da budem predsednik, odnosno vođa tima advokata, koji su tokom svog dugogodišnjeg rada pokazali da su pravi stručnjaci za međunarodno pravo, tako da ćemo se potruditi da ovaj put tužbu što temeljnije sastavimo i da idemo do kraja, zbog svih žrtava a posebno zbog onih koji su se borili za svoju zemlju i zbog njihovih porodica, izjavio je za gradjanin.rs, Srđan Aleksić, niški advokat.

Aleksić je dodao da je već kontaktirao sa kolegama iz Francuske, Austrije, Italije, Rusije i kolegama iz još nekih zemalja, koji su, prema njegovim rečima oberučke prihvatili da svi zajedno zasupaju našu zemlju i bore se za naplatu materijalne i nematerijalne odštete.

 

Na slici Betonski most u Nišu koji je pogođen 8. maja 1999. godine Foto: Emilija Miljković Ivković

 

Milosrdni anđeo usmrtio preko 2.500 građana Srbije

 

Podsećamo, devetnaest zemalja Alijanse je 24. marta 1999. u 19.45 časova, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, ali i sa brodova u Jadranskom moru, započelo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više mesta u Srbiji i Crnoj Gori. Prema proceni Vlade Srbije, u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, od kojih 89 dece (prema pojedinim izvorima ukupan broj poginulih bio je gotovo 4.000), a ranjeno je i povređeno više od 12.500 osoba. Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 4.000 ljudi. U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

2 komentara

  1. Jedan je Srka Aleksić!

  2. Ahahahahaha najbolji advokati srdjan aleksić ahahahahaha koliko smesno gube 100% sa njim, on je menadzer nije advokat zato što je trebao odavno da bude isključen iz komore zbog radnji koje su strogo zabranjene, on je sramota niške advokature

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*