SRAMOTA: Putnici čoveka u kolicima unose u autobus, vozač se pravi gluv dok ga zovu da pomogne (FOTO)

Sudeći po gestikulacijama, vozač je video šta se dešava, ali mu ni na kraj pameti nije bilo da se priključi

Foto: U.K.

 

Bez obzira na to što je Niš nabavio veći broj takozvanih niskopodnih autobusa, da bi građanima sa invaliditetom omogućio lakše korišćenje gradskog prevoza, to ipak nije rešilo njihove muke zbog manjka razumevanja službenika javnog saobraćaja. Drastičan slučaj na koji je Nišlija U. K. skrenuo slučaj objavom na društvenim mrežama, dogodio se pre dva dana na Trgu kralja Milana, kada je čovek u kolicima pokušao da uđe u autobus „Nišekspresa“, koji saobraća na liniji Niška Banja – Ledena Stena.

Čoveku u kolicima koji je očigledno imao problem sa ukrcavanjem u autobus, u pomoć su priskočili putnici, ali su u pomoć pozvali vozača, koji ih je sudeći po gestikulacijama, primetio, ali mu ni na kraj pameti nije bilo da im se priključi.

 

Foto: U.K.

 

Sišao sam sa mamom na Trgu kralja Milana i video čoveka u kolicima kako pokušava da uđe u vozilo, ali nije uspevao. Prišli su mu neki ljudi, dozivali su vozača, ali je on svoja vrata držao zatvorena i odmahivao rukama, šta god to značilo. Stvarno smo bili mnogo razočarani ovakvim ponašanjem, pa on treba da bude na usluzi svim putnicima, posebno ljudima koji teško brinu o sebi. Ma, nismo ga zanimali uopšte – svedoči o nemilom događaju U. K.

Jordan Ivanović, predsednik Saveta za osobe sa invaliditetom grada Niša neprijatno je bio iznenađen saznanjem o ponašanju vozača gradskog autobusa.

Očigledno da to što smo nabavili adekvatna vozila gradskog saobraćaja nije dovoljno. Trebalo bi obaviti edukaciju vozača i konduktera, o načinu postupanja sa osobama sa invaliditetom i ostalim osobama koje zbog različitih razloga zaslužuju posebnu pažnju. Svedoci smo da su sedišta namenjena trudnicama i invalidima u gradskom saobraćaju često zauzeta. Tu bi trebalo da na scenu stupi prevozničko osoblje i da osetljivim kategorijama obezbede sedište. Nažalost, očigledno je da njihovom ponašanju manjka i elementarne kulture – ocenio je Ivanović za „Telegraf“.

5 komentara

  1. Mnogo ste bre blesavi. Pa vozač li treba da utovaruje i iztovaruje putnike. Svašta ljudima pada na pamet, i svako sebi svašta dozvoljava …

    • U ovakvom autobusu ima rampa za ulazak koja se izvlaci jednim alatom i nemoze rukama ili necim prirucnim a to se nalazi kod vozaca, tako da je njegova obaveza kad vidi invalida da izadje malo na hladno i izvuce tu rampu da bi invalid sa kolicima mogao samostalno da udje a potom istu vrati na mesto. Da se ovo dogodilo u Beogradu sa slikama i svedocima vouac bi dobio smanjenje plate po njihovom pravilniku a kod nas u Nisu samo mase rukama jer ga stranka tu postavila i niko mu nista ne moze.

    • Ne lupetaj bre, de procitaj sta si napisao pa odgovori ako te nije sramota

  2. Vozaci gradskih autobusa su toliko bahati da to prevazilazi svaku meru, ja se retko vozim autobusom i ovo govorim kao neko ko sve ovo gleda sa strane
    Ponasaju se kao da im je to svojina, a treba da shvate da nisu nezamenljivi i ne bi me cudilo da pocnu da dobijaju batine kao u Beogradu

  3. Ma neće više htetii ni da rade ta te mizerne plate, svakome smeta vozač, i za bilo sta krive vozače ,ajde bre , pa sto kad hvalite Beograd nije vozac zaustavio vozilo i odbranio devojcicu od manijakaka nego nastavio da vozi,nego mi kao gradjani sami nemamo svest o tome da nekome pomognemo, nije kriv vozač, gde je njegova pratnja, ko brine i ko pusta takvu osobu samu ako zna da ne moze samostalno da funkcioniše, mi ne brinemo dovoljno sami o svojim bliznjima, bar ja tako mislim.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*