Sputnjik: U niški Srpsko-ruski centar EU poslala i Hrvate

Posle spasilaca iz Mađarske, u Srpsko-ruski humanitarni centar stigle su kolege iz još jedne zemlje-članice EU – Hrvatske, piše Sputnjik

 

Taj portal podseća da je poznato da upravo Brisel, kao i Amerika, pritiska Srbiju zbog „ruske vojne baze“, i stoga naglašava da je Hrvate u Niš dovela upravo Evropska komisija.

Saradnja srpkih i hrvatskih službi spasavanja traje odavno i ona je veoma dobra, navodi dalje Sputnjik i dodaje da se zato donela odluka da dve službe zajednički unaprede svoj rad. Konkurisali su za projekat Evrpske komisije čiji je cilj unapređenje akcija pretrage i spasavanja sa psima u ruralnim područjima.

Projekat Evropske unije obezbedio je nove pse, ali je bilo potrebno naći pravo mesto za trening i za to im je najpogodniji bio upravo srpsko-ruski humanitarni centar

U radu sa psima hrvatska Gorska služba spasavanja je znatno ispred srpske, kaže menadžerka projekta iz GSS Srbije Aleksandra Stankov Mijatović.
Njih država šalje u međunarodne akcije, a nedavno su iz jame u kojoj je bio pet dana izvukli jednog Nemca, jer je nemačka služba bila nemoćna. Potrage u BiH i Crnoj Gori se podrazumevaju.

-Njihovo iskustvo u radu sa psima nam je dragoceno, kaže Stankov Mijatovićeva.

-Imamo četiri psa sa kojima već radimo u službi, ali je ovaj projekat omogućio nabavku još dva. Kolege spasioci iz Niša su nam izašli u susret i odobrili vežbanje na njihovom poligonu. Oni imaju poligon i za ruševine i za spasavanje sa visine, tako da smo odmah ubacili dve teme, još jednu radionicu, jer ovde su svi željni znanja, kaže Mijatovićeva.

Projekat sa kolegama iz Hrvatske traje dve godine, reč je o nizu zajedničkih vežbi, a dolazak u Centar u Nišu otvorio je vrata i novom vidu prekogranične saradnje, koja je u ovom poslu neophodna.

 

(Sputnjik/B92)

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*