Spomen soba za 16.000 heroja koji su živote dali za Niš i Srbiju

U zgradi Komande Kopnene vojske otvorena je jedinstvena Spomen soba kao sećanje na 16.000 duša koje su život dale za Niš i Srbiju. Ne postoji čovek koji se ne potrese slikama mladića i ratnika čiji je herojizam ovde ovekovečen slikama i drugim uspomenama

Spomen-sobu čini 29 naslova i celina u okviru kojih je pomenuto 16.000 imena stradalih od Srpsko-turskih ratova, do NATO agresije i poginulih u Kopnenoj zoni bezbednosti. U spomen-sobi je, takođe, izloženo i više od 11.000 fotografija, 47 uniformi iz različitih perioda, kao i više od 300 primeraka naoružanja i opreme.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, u pratnji komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića, obišli su juče Spomen-sobu Komande Kopnene vojske u Nišu.

Nakon obilaska, ministar Vulin je, istakao da je Vojska Srbije čuvar najviših vrednosti u našem narodu, čuvar vrednosti slobode, slobode zbog koje srpski narod i postoji.

Na ovakvim mestima možete da vidite kako se za slobodu živelo, kako se zbog slobode živelo i zašto srpski narod ima sve razloge da bude samo ponosan na svoju istoriju. Mi smo ponosni na svakog svog ratnika, ponosni na svakog onog ko je svoju domovinu branio, ko je čuvao, ponosni na baš svakog vojnika, svakog starešinu, ponosni na sve one koji su u najtežim trenucima dokazali kako se zemlja čuva i kako se zemlja voli. Vojska Srbije je čuvar najviših vrednosti, čuvar slobode – poručio je ministar Vulin.

Načelnik Generalštaba general Diković čestitao je svim pripadnicima Kopnene vojske, na čelu sa komandantom, generalom Simovićem, na ovekovečenom jedinstvenom spomeniku srpske državnosti, srpske kulture i duhovnosti i srpske tradicije.

– Ovo samo možemo videti ovde, na ovom mestu i zaista, impresivni prikaz istorije srpskog naroda, sa svim onim što se dešavalo, a važno je pamćenja i važno je pomena i dug prema svima koji su gradili tu istoriju i veliki zalog za buduće generacije – naglasio je general Diković.

Govoreći o značaju ovog poduhvata, general Simović je istakao da su pripadnici Kopnene vojske formirali i izgradili spomen-sobu, koja je deo Muzeja Kopnene vojske i niškog garnizona.

– Po ugledu na spomen-sobu u Vranju, moji saradnici i ja zaronili smo u jedan rudnik i iz njega izvukli zlato. Napravili smo nešto na šta smo ponosni, pre svega zbog poginulih, njihovih porodica i svih generacija oficira, podoficira, civilnih lica i vojnika koji su bili u ovoj zgradi, službovali u Nišu i celoj Srbiji – poručio je general Simović dodajući da su pripadnici Kopnene vojske bezmalo dve godine, radeći nakon radnog vremena, posvetili radu na formiranju spomen-sobe.

On je, takođe, naglasio da će za građane spomen-soba biti otvorena krajem sledećeg meseca.

 

Jedan komentar

  1. Kada cete napraviti spomen sobu za ista ta vojna lica koja su sluzila zemlji a nazalost umrla od najtezih bolesti koja su posledica tih bombardovanja,ratova….

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*