ŠOKIRAO LEKARE: Nišlija preživeo sa sedam promila alkohola u krvi

Nišlija uspeo da preživi sa čak sedam promila alkohola u krvi!

Ilustracija

 

Lekari na Odeljenju za toksikologiju na Klinici za endokrinonologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Nišu svakodnevno se bore da spase živote alkoholisanih pacijenata koji dolaze sa velikim količinama alkohola u krvi.Kako kažu, rekorder je Nišlija koji je preživeo sa čak sedam promila alkohola u krvi!

Kako kaže za Blic doktorka Slobodanka Milićević Mišić, specijalista toksikologije, kaže da borba za život ovog neslavnog rekordera bila teška.

– Sa četiri promila alkohola u krvi ljudi upadnu u komu, međutim, ovaj pacijent je inače hronični alkoholičar i uspeli smo da ga spasemo. Donesen je u bolnicu u gotovo polumrtvom stanju, uradili smo sve što smo mogli i preživeo je – kaže dr Milićević Mišić.

Kako napominje, iako bizarno, ovaj Nišlija je preživeo jer mu je organizam bio naviknut na velike količine alkohola. Kaže da među ozbiljnim alkoholičarima ima i mladih ljudi.

– Jedan naš pacijent je mlad, vispren, a u toku godine je čak 15 puta završavao kod nas da ga detoksiramo – priča doktorka i dodaje da postoji „mnogo njih sa akutnim pijanstvom“.

Nažalost, kaže, da se događa i da, pored svog truda, nekome ne uspeju da spasu život.

– Imali smo pacijenta koji je imao 45 godina i u pijanom stanju mu je zapao deo pljeskavice. Nažalost, nismo uspeli da ga spasemo, preminuo je od gušenja – kaže dr Milićević Mišić.

Ona naglašava da je u toku ove godine na toksikologiji pregledano, observirano i detoksicirano 800 pacijenata, kao i da su više od polovine bili alkoholisani.

– U Srbiji je alkohol jeftin i vrlo dostupan, čak i maloletnicima. Među alkoholisanima je mnogo mladih i devojaka, jer oni ne znaju da piju. Neretko nam dovode mladiće i devojke od 15 godina, mada ima i mlađih – kaže doktorka i dodaje da se kod njih ne leče deca mlađa od 15 godina, ali da zna da su doktori na Dečjoj internoj klinici zbog alkohola spasavali živote i deci staroj 13 godina!

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*