Sigurna kuća u Nišu zbrinula više od 700 žena i dece

Sigurna kuća u Nišu za šest godina rada bila je utočište za 737 žena i dece žrtve porodičnog nasilja, izjavila je direktorka te ustanove Sonja Šćekić

 

Na tribini „Svaka kuća sigurna kuća“, koja je održana u Skupštini grada Niša, Šćekić je kazala da je samo u toku ove godine u Sigurnoj kući zbrinuto 111 osoba i to 55 žena i 56 dece, što je prosečan broj za poslednjih nekoliko godina.

Ona je dodala da, na žalost, Sigurna kuća od osnivanja do sada nikada nije bila prazna.

– Sve je više mlađih žena koje dolaze u Sigurnu kuću. Ranije je prosečna starost žena bila oko 40 godina, a sada je 30 godina, istakla je Šćekić.

Ona je kazala da ovaj podatak govori da žene kraće vreme trpe nasilje i da se ranije javljaju za pomoć.

– Naša iskustva govore da su žene ranije trpele nasilje u proseku deset godina pre prijavljivanja nasilnika, a sada je to vreme smanjeno na pet godina, izjavila je Šćekić.

Prema njenim rečima, proteklih godina smanjen je broj žena koje su se posle boravka u Sigurnoj kući vratile nasilnicima.

Država je, prema njenim rečima, puno uradila da žene budu hrabrije, da se ranije odlučuju da potraže pomoć i prijave nasilje.

– Žene imaju sve više poverenja u državne ustanove i institucije, a stupio je na snagu i novi zakon koji je uveo nove mere pomoći žrtvama nasilja, kazala je Šćekić.

Sa tribine je poslata poruka svim ženama koje trpe nasilje da tome stanu na put jer postoji neko ko misli na njih i može da im pomogne.

 

(B92/Beta)

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*