Sićevačka klisura krije neiskorišćena blaga

Nekada su mir i tišinu u Sićevačkoj klisuri kod Niša remetili neandertalci, mamuti i nosorozi.Arheolozi su u ih otkrili u pećinama Mala i Velika Balanica, a ljudski fosili koji su ovde pronađeni spadaju u najstarije u Evropi. Nažalost, turistički potencijal ovog kraja nadležni, za sada, nisu prepoznali

 

Ilustracija, foto:pixabay

 

Pećina Mala Balanica. Fosil našeg pretka iz paleolita, jedan od najstarijih u Evropi, koji je ovde pronađen pre 11 godina, samo je deo arheološkog bogatstva ovog kraja.

– Vilica homo er. c. datovana na pola miliona godina. Mi smo naišli na ostatke stare 500 hiljada godina, 300, 105, 45, 27, 12 hiljada godina, dakle, imamo svedočanstva o evoluciji, kulturnom razvoju.. Retko gde imate takvu koncentraciju najstarijih nalazišta koja pružaju uvid u poslednjih pola miliona godina ljudske istorije, objašnjava Dušan Mihailović, profesor arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Jedno od najznačajnijih antropoloških nalazišta u Evropi, privlači i arheologe iz celog sveta.

– Ova pećina je vrlo zanimljiva za rad jer je jedino nalazište u Srbiji gde ima ljudskih fosila iz srednjeg pleistocena. Takvih nalazišta ima mnogo u zapadnoj Evropi i na bliskom istoku, ali ne i ovde, rekao je Džoš Lindl, arheolog i antropolog sa Univerziteta Vinipeg u Kanadi.

U Maloj i Velikoj Balanici pronađeni su i brojni kameni alati, praistorijsko ognjište, životinjskih ostaci.

-Našli smo život, kosti koje svedoče o klimatskim promenama, egzotičnu pleistocensku faunu – mamute, nosoroge, bizone , konje…, otkriva profesor Mihailović.

Mihailović ističe da turizam vezan za praistoriju u Evropi donosi značajne prihode. Ovde je, za početak, potrebno urediti pešačku stazu do pećina, a zatim uložiti i u njihovo uređenje i adapataciju prostora za čuvanje nalaza. Ministarstvo kulture pomoglo je istraživanja, ali lokalna samouprava, kažu meštani, do sada, nije uradila mnogo toga.

 

(Izvor: B92)

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*