Sećanje na žrtve logora na Crvenom krstu u Nišu

Pre 76 godina na današnji dan organizovano je bekstvo 105 logoraša iz nacističkog logora na Crvenom krstu u Nišu. Svake godine se u Memorijalnom kompleksu „12. februar“ obeležava taj datum u znak sećanja na stradale, a danas, takođe njima u čast, Narodni muzej u Nišu otvara novu izložbenu postavku

Foto: gradjanin.rs

 

Mnoge potresne priča ostaće neispričane i posle ove izložbe, kažu autori nove postavke istoričari Ivana Gruden Milentijevič i Nebojša Ozimić, ali je važno da se svaka priča, za koju postoje tragovi, ne zaboravi.

– Svaki logor je mesto gde se svi izjednačujemo i mesto odakle svi izlazimo sa saznanjem da su nekada postojali neki neljudi i da mi takvi ne treba da budemo, kaže za RTS Nebojša Ozimić, kustos istoričar.

Ivana Gruden Milentijević, kustos istoričar kaže da je trebalo izdvojiti šta zavređuje pažnju da bi bio integralni deo nove postavke, tako da će biti mnogo novih dokumenata, fotografija i ličnosti koje su bile u logoru.

Posebno mesto nove postavke imaju pojedine porodice – Žilnik. Radman, Levi, sudbine logorskih lekara, a prikazani su i napori organizacije Crveni krst da u to zlo doba bude od pomoći.

– Sve te životne priče koje smo ispričali na neki način ovde su bile inspiratine za mene i pokrenule su me da na ovaj način opremim ovaj prostor, rekla je Olivera Nikolić, arhitekta.

Koncentracioni logor u Nišu osnovan je 1941. godine kao prihvatni, odavde je na hiljade zarobljenika prebacivano u druge logore širom Evrope ili odvođeno na Bubanj na streljanje.

Osim što je poznat po bekstvu organizovanom 12. februara 1942. godine, logor na Crvenom krstu jedini je logor koji je danas u funkciji muzeja u Srbiji. Autori nove postavke sa posebnim pijetetom skreću pažnju na dečiji kutak.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*