SEĆANJE NA 7. MAJ 1999. GODINE: Pomen žrtvama NATO bombardovanja u Nišu

U Nišu je obeležena 19. godišnjica bombardovanja civila kasetnim bombama parastosom i polaganjem venaca na spomenik žrtvama NATO agresije. Građani Niša su pod vazdušnom opasnošću bili puna 52 dana

Foto: M. Bukovac

 

Tog 7. maja 1999. godine na centar Niša, u blizini tvrđavske pijace i na još dve lokacije, bačena su dva kontejnera kasetnih bombi. U napadu je poginulo 16 civila, a 18 ih je povređeno.

Nišlije koje su tog dana stradale bili su civili koji su se nešto pre podneva našli u okolini pijace. Među poginulima je bila i 26. godišnja Nišlijka u poodmakloj trudnoći.

Kasetne bombe tog dana pale su i pored zgrade Patologije Kliničkog centra.

Niš je kasetnim bombama pogođen i 12. maja u naselju Duvanište, a tokom bombardovanja prema nekim podacima izbačeno je 36 tovara kasetnih bombi.

Prema zvaničnim podacima u Nišu su se sirene za početak ili kraj vazdušne opasnosti čule 258 puta, stanovnici su pod vazdušnom opasnošću bili puna 52 dana.

Vence na spomenik žrtvama Nato agresije položili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nišavskog okruga, grada Niša, gradskih opština, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, porodica poginulih i Udruženja koja se zalažu za ukidanje kasetnih bombi.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Milošević koji je predvodio današnju ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti, rekao je da je Srbija uvek skupo plaćala svoju slobodu i da su ta plaćanja uvek bila u krvi.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*