A SAD ADIO: Preminuo glumac Ljubiša Samardžić

Srpski i jugoslovenski glumac, Ljubiša Samardžić Smoki umro je juče 8. septembra posle duge i teške bolesti u 81. godini u Beogradu

Ljubiša Samardžić Smoki

 

Smoki je rođen 19. novembra 1936 u Skoplju, ali kao bebu ga roditelji dovode u Nišku Banju gde mu je otac radio u obližnjem rudniku u Jelašnici. Završava gimnaziju i na relaciji Niška Banja – Niš živi do momačkih dana kada se seli u Beograd gde je njegov glumački talenat prepoznao legendarni Bojan Stupica koji mu odobrava stipendiju. Od tada njegova karijera ide uzlaznom putanjom.

Glumio je u 126 filmova od 1960 do 2011. U pedesetogodišnjoj karijeri, režirao je i producirao devet filmova. Samardžić je jedini srpski glumac nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji.

Samardžić je završio Akademiju u Beogradu, ali je pre toga studirao pravo u Beogradu.

Bojan Stupica mu je obezbedio stipendiju Ateljea 212, ali je — privučen filmom (debi u Igrama na skelama, 1961, S. Veiganda) — na sceni igrao tek na samom početku karijere. Pažnju kritike privukao je već sledećom ulogom šarmantnog nespretnjakovića u „Prekobrojnoj“ (1962) B. Bauera, a ugled je učvrstio 1963. filmovima „Peščani zamak“ B. Hladnik, „Dani“ Aleksandra Petrovića i „Desant na Drvar“ F. Hadžića. Za film „Jutro“, gde je tumačio lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata, nagrađen je na festivalu u Veneciji. Nagradu Gran pri u Nišu dobio je za ulogu u filmu Veljka Bulajića „Bitka na Neretvi“ 1969. godine.

Sigurno da će ga šira publika najviše pamtiti po ulozi Borivoja Šurdilovića Šurde u seriji „Vruć vetar“. Imao je izuzetno teške uloge u filmovima „Smrt gospodina Goluže“, „Kuća pored pruge“, „Savamala“, onda tu je nezaobilazna uloga Crnog Roka u seriji „Kuda idu divlje svinje“ i mnoge druge.

Krajem januara 2009, povodom 50. godišnjice svoje bogate karijere, Ljubiša Samardžić je bio gost u ljubljanskoj Kavarani Kinodvor. Kulturni događaj je obeležila i zagrebačka pank grupa Ljubiša Samardžić.

 

 

(Gradjanin.rs)

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*