Ruski Mi-8 gasio požar kod Bosilegrada

Mi-8, ruski helikopter koji je 2. avgusta sleteo u Niš, gasio je požar u rejonu Bosilegrada koji je uspešno lokalizovan, saopšteno je iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra

Ilustracija, foto: pixabay

 

Helikopter Mi-8 je u nedelju krenuo na jug Srbije, kod Bosilegrada, gde je lokalizovao šumske požare u blizini naselja Gornja Ljubata, čime je sačuvana površina od nekoliko desetina hektara šume, kao i imovina, objekti i kuće na području sa oko hiljadu stanovnika.

Komandant posade Vladimir Serišev rekao je, nakon povratka u Niš, da je teren na kojem je izbio požar planinski i nepristupačan, te dodao da su gorele velike površine, pa se gasilo sa malih visina.

– Uveren sam da je Mi-8 najpogodniji za ovakav teren i verujem da će korišćenje ovog helikoptera smanjiti rizik od nastanka novih požara i da će biti efikasno sredstvo u borbi protiv požara, rekao je Serišev, a navodi se u saopštenju.

Mi-8 je sleteo u Niš 2. avgusta, gde će na aerodromu „Konstantin Veliki“ ostati do 31. avgusta na osnovu Sporazuma Vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama.

 

 

(RTS/Tanjug)

Jedan komentar

  1. Samo jos kad bi ilustracija bila adekvatna… Na slici je američki helikopter a ne ruski…

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*