RTS će da angažuje uterivače dugova!

 

Radio-televizije Srbije dogovara saradnju sa Komorom izvršitelja u vezi sa budućom pretplatom. Stara potraživanja zastarela

Foto: Novosti online

Foto: Novosti online

 

Ukoliko ne plate TV taksu, koja počinje da se naplaćuje od Nove godine, građanima će na vrata zakucati izvršitelji. Tada će uz dugove, 500 dinara mesečno, morati da plate i troškove izvršenja od bar 5.000 dinara.

O tome kako će da poboljšaju naplatu dugovanja za televizijsku taksu dogovarali su se u sredu predstavnici Komore izvršitelja i Radio-televizije Srbije.

A na osnovu stare pretplate, građani duguju RTS više od 50 milijardi dinara, ali su sva ta potraživanja zastarela, jer je rok za naplatu 12 meseci. Zato sada žele da se osiguraju na vreme i obezbede bolje „prinudne“ mehanizme.

I dok već razmišlja o budućim dužnicima, RTS još nije rešio pitanje na koji način će uopšte naplaćivati TV taksu, koja treba da se uvede od januara 2016. godine.

Pretplatnika je koliko i brojila u Srbiji – oko 3,5 miliona. Bar 200.000 – 300.000 biće oslobođeno, prema raznim olakšicama koje predviđa zakon, a ostali će morati mesečno da uplate 500 dinara, pišu Novosti.

Izvesno je da bi građani već do Nove godine trebalo da dobiju 12 uplatnica odjednom, za svaki mesec po jednu. Nezvanično, u RTS nisu zadovoljni ovim rešenjem koje donosi Zakon o javnim servisima.

Kažu, mnogo bi efikasnije bilo kada bi uplatnica stizala svakog meseca, pa da se na njoj vide i sva zaostala dugovanja, da se svakog meseca obračunavaju. Još se nadaju da će im zakonodavac uslišiti primedbu i izmeniti zakon dok nije kasno.

RTS još ne zna ni kome treba da šalje uplatnice, nema bazu podataka, niti sredstva da uposli ljude koji bi tako nešto radili. Prema sadašnjem Zakonu o taksama, pošto nisu javno preduzeće niti državni organ, oni nemaju pravo da naplaćuju taksu.

Nova uplatnica |Foto: Novosti online

Nova uplatnica | Foto: Novosti online

 

A nemaju osnova ni da naplatu ustupe EPS-u ili nekom drugom javnom preduzeću, jer u Zakonu o javnim servisima jasno piše da sami moraju da naplaćuju ovaj namet. Tako bi morao da se promeni zakon, da bi neko mogao da naplaćuje u ime javnog servisa.

– To su nam sada najveći problemi i nadamo se da će se u njihovo rešavanje uključiti i Vlada Srbije i premijer. Jer da bi sve bilo urađeno na vreme, mora da postoji dobra volja i onda ćemo sve stići – kaže, za „Novosti“, prof. dr Zoran Popović, predsednik UO Radio-televizije Srbije. – Problem je što RTS nema kapacitet da sam organizuje i sprovede naplatu takse. Ionako nam govore da ima previše zaposlenih, samo bi još trebalo da tražimo 50 ljudi, kompjutere i softver za pravljenje baze podataka i upravljanje njom.

Prof. Popović kaže da su najviše zainteresovani da naplata ponovo bude uz račune za struju i veruje da bi procenat naplate takse mogao da bude mnogo veći nego pretplate. Kaže, potrebno je da premijer i drugi političari javno pozovu građane da poštuju zakone i izmire obaveze prema javnim servisima.

A za one koji se ogluše o zakonske obaveze, spremaju efikasniju proceduru od dosadašnje, jer, naplata za pretplatu bila je pala na 20 odsto.

Jedan komentar

  1. Zašto se ne finansiraju kao i ostale Tv stanice ,od reklama ili neka skrembluju kanale svoje ,pa hoće da gleda neka plaća,ja imam Total Tv i ne interesuje me RTS i njegovi kanali ,total plaćam 1500 ali imam 125 kanala a RTS za svojih 3 traži 500 dinara pretplate!? Sramota !

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*