PRVI PUT U NIŠU: Niški doktori i hirurg iz Španije izveli komplikovane operacije na kičmi o trošku države

Španski ortoped i spinalni hirurg dr Norberto Ventura zajedno sa timom niških lekara iz Kliničkog centra tokom prošle nedelje uradio je četiri komplikovane operacije degenerativnih bolesti kičmenog stuba, a svi pacijenti se uspešno oporavljaju

Svi pacijenti se uspešno oporavljaju

 

Niški Klinički centar je zahvaljujući zalaganju Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje omogućio pacijentima da ovakve operacije obavljaju o trošku države, dok se cena istih u inostranstvu kreće nekoliko desetina hiljada evra.

Već godinu dana imam problem sa kičmom, imala sam jake bolove, i konačno se nadam da je moj problem rešen, jer kako su mi objasnili, operisali su me najbolji stručnjaci. Osećam se dobro i verujem da ću posle ovoga moći da hodam i živim normalno. Oporavak ide dobro, to se odmah vidi – kaže Đurđijanka Nikolić, operisana pacijentkinja.

Direktor Kliničkog centra prof. dr Zoran Radovanović podseća da je nova zgrada izgrađena po najvišim standardima, da je opremljena savremenom aparaturom i dodaje da su niški lekari spremni na sve izazove kako bi pacijentima ne samo na jugu Srbije već i u regionu pružali najkvalitetnije usluge.

Prve operacije ove vrste sa novim tehničkim sistemima je uz asistenciju lekara specijalista niškog Kliničkog centra i ovaj put besplatno obavio gostujući španski ortoped i spinalni hirurg dr Norberto Ventura, a ugradni materijal u vrednosti od nekoliko desetina hiljada evra finansirala je država. U planu je nastavak saradnje sa kompanijom „Medkomteh grup“ iz Barselone, tako da će španski hirurzi i ubuduće dolaziti da edukuju i operišu zajedno sa niškim neurohirurzima. Naš cilj je da postanemo regionalni centar spinalne hirurgije i da pacijentima omogućimo da se mnogo brže oporavljaju – kaže Radovanović za „Blic“.

 

Klinički centar u Nišu; Foto: T.Todorović

 

Kako dalje objašnjava, ovo je još jedan dokaz da država brine o zdravlju svojih građana i da će ova ustanova i dalje činiti sve da unapredi i osavremeni rad.

Da je ovo još jedan korak napred u zdravstvu i obezbeđivanju „infrastrukture“ za kvalitetan rad u saniranju bolesti kičme koja je široko rasprostranjena u našoj zemlji, potvrdio je i prof. dr Nebojša Stefanović, niški neurohirurg.

Pomoću novog ugradnog materijala skraćuje se vreme operativnih zahvata, a naš rad je odmah vidljiv, odnosno naši pacijenti istog trenutka vide boljitak, te se nadam da je to jedna nova grana u razvoju niške neurohirurgije – kaže prof. Stojanović koji je takođe bio deo tima.

 

Cena ovakvih operacija u inostranstvu se kreće nekoliko desetina hiljada evra

 

I iz španske kompanije „Medkomteh grup“ najavljuju svaki vid pomoći za ubuduće i najavljuju nastavak saradnje. U planu je da u niškom Kliničkom centru, pored intervencija koje se obavljaju na niškoj Klinici za dečju hirurgiju i ortopediju, uskoro bude operisano još odraslih pacijenata sa teškim deformitetima kičmenog stuba, a u najavi je da će kao gostujući neurohirurzi biti mnoga svetska imena iz ove oblasti.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*