Protiv niškog dirigenta pokrenut postupak jer je koncert prijavio tri dana ranije a ne pet

Protiv dirigenta iz Niša Zorana Andrića pokrenut je postupak u Prekršajnom sudu u Nišu jer koncert „Muzikom za ljubav i mir u svetu“, koji je održao prošle godine u Spomen parku Bubanj sa Omladinskom filharmonijom „Naissus“, nije prijavio u skladu sa zakonom

Ilustracija

 

Andrić je održavanje ove muzičke fešte prijavio 7. jula 2016. godine, tri dana pre koncerta umesto pet dana ranije kako to predviđa Zakon o javnom okupljanju, pa mu je policija podnela prekršajnu prijavu zbog čega mu sada preti kazna od 100.000 do 150.000 dinara, potvrđeno je za Blic u u Prekršajnom sudu u Nišu.

– Priznajem, pogrešio sam zbog svoje neobaveštenosti i nepoznavanja paragrafa.Nisam znao da jedan takav vrhunski muzički događaj zakon tretira kao javno okupljanje. Smatrao sam da je tri dana pre održavanja koncerta dovoljan period za prijavljivanje događaja. Ja sve događaje organizujem sam jer nemam tim menadžera koji bi to mogao da radi– objašnjava maestro Andrić.

On ne krije da se iznenadio kada je dobio poziv za prekršajni sud, i navodi da je hteo da organizuje jedinstveni koncert sa ciljem da se pošalje poruka mira, da rata više nikada ne bude.

Nada se da će sud imati obzira za njegove argumente i da će mu izreći samo opomenu, jer para za plaćanje kazne nema.

Predsednica Prekršajnog suda Vera Cvjetković objašnjava da se po Zakonu o javnom okupljanju, sva okupljanja na otvorenom prijavljuju MUP-u najkasnije pet dana pre održavanja i to pisanim putem.

Ona je navela da je zaprećena kazna po zakonu od 100.000 do 150.000 dinara, ali da sudija ima pravo da izrekne i manju novčanu kaznu, ali ne manju od 5000 dinara. U slučaju postojanja naročito olakšavajućih okolnosti, može se izreći samo opomena.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*