Preokret na suđenju u Nišu: Za ubicu supruge predloženo psihijatrijsko lečenje umesto zatvora

Tužilaštvo predložilo da se umesto kazne zatvora izrekne mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi

Goran i Jasmina Živković

 

Više javno tužilaštvo u Nišu predložilo je danas da se Goranu Živkoviću (53) koji je 3. oktobra 2016. godine u njihovoj porodičinoj kući u selu Medoševac svirepo ubio svoju suprugu Jasminu (48), izrekne mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi, jer je ustanovljeno da boluje od paranoidne psihoze sa znacima patološke ljubomore, piše Telegraf.

– Okrivljeni se detaljno izjasnio da je lišio života svoju suprugu, a delo koje mu se stavlja na teret dokazano je svedocima i materijalnim dokazima. Ustanovljeno je da je okrivljeni bio opsednut idejom da ga žena vara sa komšijom, što je dovelo do svađe koja je kulminirala ubistvom. U njihovoj kući pronađena je krv za koju je DNK analiza pokazala da pripada Jasmini, a sudskomedicinskim veštačenjem je ustanovljeno da su tragovi nastali jer je okrivljeni pokušao da spere krv sa ruku – rekla je u završnoj reči zamenik VJT Gordana Tepavac.

– Takođe, pronađena je i majica sa Jasmininom krvlju i DNK okrivljenog što je dokazalo da je nosio u vreme zločina. Međutim, komisija veštaka je ustanovila da on boluje od paranoidne psihoze koja je bila generator njegovog ponašanja, zbog čega nije u stanju da shvati posledice svojih dela i upravlja svojim postupcima. Kako postoji opasnost da će delo ponoviti prema svima koji su posredno ili neposredno povezani sa ovim slučajem, predlažemo da mu se izrekne mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi – dodala je Tepavac.

Živkovićev advokat Miroslav Ristić se nije protivio predlogu tužilaštva.

– Slažemo se sa stavom tužilaštva, ali tražimo da se skrati vreme njegovog boravka u psihijatrijskoj ustanovi, odnosno da mu se omogući da lečenje nastavi na slobodi – kazao je Ristić.

Predlog Živkovićevog branioca revoltirao je Miodraga Jovanovića, oca pokojne Jasmine.

– Ne slažem se sa predlogom da se Goranovo lečenje u duševnoj bolnici vremenski ograniči. Protivim se da se leči na slobodi, smatram i da bi trebalo ponoviti veštačenje kako bi se utvrdilo da li je zaista duševno bolestan – rekao je Jovanović.

Na ovu njegovu opasku Živković je burno reagovao ne pokazavši nimalo kajanja za ženino ubistvo.

– Zakunite se u unučiće da Jasmina nije imala ljubavnika – zatražio je okrivljeni od roditelja žrtve što je dovelo do burne rasprave, pa je sudija Milica Grujić naložila da ga izvedu iz sudnice.

Odluka o predlogu za izricanje mere bezbednosti biće saopštena 17. marta.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*