Povratak na put pameti i uspeha

Posle više od dve decenije, niški studenti vinuli se u sam vrh u oblasti programiranja i izborili učešće u finalu Svetskog prvenstva u Portugaliji

Foto: Mašinski fakultet Niš

 

Prethodna sedmica u Nišu protekla je u znaku otvaranja prve 3DEXPERIENCE laboratorije u Srbiji. Otvaranjem ove savremene laboratorije na Mašinskom fakultetu Niškog univerziteta istovremeno je počela da radi prva platforma s najmodernijim softver rešenjima koja se trenutno koriste u razvojno-proizvodnim procesima u svetu. I, rečeno je, biće od izuzetnog značaja inženjerima, projektantima, dizajnerima i menadžerima, kao i sistemima prodaje i marketinga, koji se mogu povezati u integrisani sistem. Prosto rečeno, koristi će imati studenti na srpskim univerzitetima, ali i već iskusni stručnjaci, industrija i privreda i, svakako, cela država.

Dekan niškog Mašinskog fakulteta prof. dr Nenad T. Pavlović posebno je izrazio zadovoljstvo što će već obrazovani kadrovi u mašinskom inženjerstvu i inženjerskom menadžmentu svoje stečeno znanje i veštinu moći da primenjuju u kompanijama i preduzećima u kojim budu radili i nastavili svoj istraživački rad. Kao i da će ovaj vredan iskorak u budućnost naučnoistraživačkog rada na ovom fakultetu bez sumnje zaustaviti odliv stručnjaka i talentovanih mladih ljudi iz naše zemlje u inostranstvo i doprineti da se svaki deo Srbije još više razvija.

Takoreći istoga dana i dok je trajalo svečarenje povodom otvaranja ove laboratorije, iz susedne Rumunije, gde je održano veliko Regionalno takmičenje studenata jugoistočne Evrope u programiranju, kao kvalifikaciono za Svetsko prvenstvo najpoznatijeg AMC festivala znanja na planeti, stigla je vest o izvanrednom uspehu studenata Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Niš. Mlade Nišlije bile su najbolje i donele su Srbiji veliku pobedu.

Posle više od dve decenije studenti niškog PMF-a, ostavivši iza sebe vršnjake i kolege iz zemalja na Balkanu i s jugoistoka Starog kontinenta, izborili su učešće u završnici najprestižnijeg takmičenja programera u svetu i jedinstvenu šansu da se ogledaju u oblasti programiranja sa studentima najrazvijenih zemalja u svetu. Krajem marta naredne godine svoje znanje i umeće pokazaće na Svetskom prvenstvu u Portugaliji – piše „Politika“.

Ako se ima u vidu da su pre mladih Nišlija sličan uspeh postigli studenti Elektrotehničkog fakulteta Beogradskog univerziteta još daleke 1995. godine, kada su bili drugoplasirani na Regionalnom takmičenju jugoistoka Evrope i takođe se plasirani u finale AMC festivala, jasno je koliko je vredan plasman u finale Svetskog prvenstva u programiranju.

Zato se pobeda studenata niškog PMF-a Ivana Stošića, Vuka Bibića, Lazara Stamenkovića i njihovog mentora Nikole Milosavljevića s departmana za Računarske nauke ovog fakulteta, najboljih u konkurenciji čak 88 ekipa iz petnaestak država na takmičenju u Rumuniji, ali i otvaranje 3DEXPERIENCE laboratorije na Mašinskom fakultetu Univerziteta Niš i svi drugi uspesi studenata i naučnih radnika svih ostalih univerziteta i fakulteta u našoj zemlji, ocenjuju velikim povratkom srpskog znanja i umeća na najuspešniju naučnu kartu sveta.

Ili, kako je rekao rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić, ovo je pravi povratak Srbije na put pameti i uspeh. I dokaz da se u mlade i talentovane, u stručnjake budućnosti još više mora ulagati. Jer, rekao je, time se stvaraju uslovi ne samo za zaustavljanje odliva stručnjaka iz naše zemlje, već i za povratak u Srbiju mnogih koji su prethodnih godina i decenija otišli i uspešno se širom sveta dokazuju u nauci i istraživačkom radu.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*