POTRESNA PRIČA: San o boljem životu prekinut kod Niša

Potresna priča migrantkinje Šaime Nazimi koja je u „pasatu smrti“ izgubila supruga i starijeg sina. Izgubljena i potresena, svakodnevno obilazi decu u bolnici i stalno ponavlja da ne vidi izlaz

Ilustracija
Foto: pixabay.com

 

U potragu za poslom u nekoj zemlji gde ne padaju bombe, Avganistanka Šaima Nazimi krenula je sa suprugom i četvoro dece, ali je njihov san o boljem životu prekinut u blizini Niša. U saobraćajnoj nesreći automobil „pasat“ sa 15 migranata, u kom je bila cela Šaimina porodica, udario je u zaštitnu ogradu. Izgubila je supruga i najstarijeg sina, a ona, u nepoznatoj zemlji, svakodnevno sa četvorogodišnjim sinom obilazi još dvoje povređene dece koja se leče u niškom Kliničkom centru.

Iz malog sela sam u Avganistanu, gde se teško živi. Ima mnogo talibana. Nismo smeli da ostanemo više, morali smo da bežimo. Moj muž je odlučio da krenemo na put, da na bilo koji način dođemo do Evrope, da naša deca mogu normalno da žive – prevodi nam Šaimin brat Omarabi njene reči.

On je došao iz Engleske da pomogne. I sam je izbegao iz Avganistana, ali pre migrantske krize. Kaže da je njegova sestra uplašena i da ne zna nijednu reč engleskog jezika.

 Ona je izgubljena i potresena, stalno mi ponavlja da ne vidi izlaz. Problem je – sve. Ona prvi put spava sama, bez dece i muža, ne možete to da zamislite. Krenuli su da nađu spas, a pronašli su smrt i patnju – kaže Omarabi.

Šaima za Srbiju nikad nije čula. Kaže da su ljudi ovde dobri, ali da ona mora da nastavi dalje čim decu budu mogla da napuste bolnicu. Njena jedina nada je da dođe do Engleske, jer u Srbiji nema ko da vodi računa o njoj i deci – pišu Novosti.

Ova žena ima samo 28 godina. Ostala je sama u nepoznatoj zemlji, koja se mnogo razlikuje od države iz koje dolazi i po načinu života i po običajima. Sa njom su ostala dva dečaka i jedna devojčica.

Četvorogodišnjak nije bio povređen u nesreći, dok je sedmogodišnjoj devojčici povređena butna kost, a teže povrede zadobio je njen sin koji ima devet godina. Svi mališani sada su stabilno i očekuje se da će uskoro biti otpušteni iz bolnice. Gde će nakon toga, niko ne zna.

Teško je, jer ne zna šta će sada biti sa njima – priča nam Omarabi. Imala je sigurnost uz svog supruga, ali njega više nema. Imamo jednog rođaka. Taj čovek je u Preševu, u kampu, pa se nadamo da će je prvo poslati tamo nakon čega ćemo tražiti način da dođe do Evrope. Njen cilj je da nekako dobije azil u Engleskoj, jer smo tamo ja i još jedan brat, kao i rođaci njenog pokojnog supruga. To je jedini spas i za nju i za decu.


DECA

DR Dragoljub Živanović kaže da je bilo teško raditi sa Šaiminom decom zbog nemogućnosti da se sporazumeju. – Teško je sa decom koja su preživela ovakvu traumu, a pritom ne govorimo istim jezikom. Jedan dečak, koji je sada otpušten, govorio je pomalo engleski, pa nam je čak i on prevodio šta ostali kažu dok nam nisu stigli prevodioci – kaže dr Živanović

 

SPORAZUMEVANjE

Kako pišu Novosti, Šaima je sa četvorogodišnjim sinom trenutno u Centru za prijem maloletnih migranata u Nišu, da bi bila bliže deci. Pre toga ona je bila u kampu u Pirotu.

Rukovodilac Centra Sanja Živković rekla nam je da je Šaima primljena u Centar i da je u početku bila uplašena i nepoverljiva, ali da je s vremenom stekla poverenje u ljude koji ovde pokušavaju da joj pomognu.

Sa Šaidinim detetom ostvarujemo neverbalnu komunikaciju, igramo se i trudimo se da mu bude dobro ovde kod nas – kaže Sanja Živković, koja očekuje da će Šaima sa decom najverovatnije biti prebačena u kamp u Preševo.

Jedan komentar

  1. Zivote lutalico

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*