Postupak protiv EPS-a zbog isključenja struje u Nišu

Ministarstvo trgovine pokrenulo je protiv EPS Distribucije postupak za zaštitu kolektivnog interesa građana Niša, koji optužuju ovo javno preduzeće da im je protivzakonito isključilo struju zbog navodne krađe, a potom odbilo da ih priključi na mrežu, piše dnevnik Danas

 

Prema navodima u tužbi, EPS Distribucija je zloupotrebila institut neovlašćene potrošnje – „krađe struje“, sa ciljem da naplati zastarela dugovanja, u kojima se nalazi i kamata obračunata konformnom metodom, koju je Ustavni sud 2012. godine proglasio neustavnom.

Uprkos tome što su ispunili sve zakonske uslove, EPS im je priključenje uslovio izmirivanjem zastarelih dugovanja, koja zbog kamata dostižu i 900.000 dinara po potrošaču.

U Nišu i u nekoliko okolnih opština, od kraja 2015. godine do danas, najmanje 2.500 porodica ostalo je bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje, koju je ovo javno preduzeće često konstatovalo „bez prisustva potrošača, dokaza koje zakon zahteva i odgovarajućeg dokumenta“.

EPS Distribucija je po ovom osnovu isključila i domaćinstva sa bebama, starima i bolesnima, koje Zakon o zaštiti potrošača ubraja u „ugrožene potrošače“, te zabranjuje isključenje. Neke od tih porodica bez struje provode već četvrtu zimu.

Pokretanjem postupka protiv EPS Distribucije, javnog preduzeća koje trguje strujom, Ministarstvo trgovine uvažilo je razloge u kolektivnoj tužbi, koju je, u ime niških „kradljivaca struje“, Centar Forum podneo početkom prošlog meseca.

U kolektivnoj tužbi se zahteva da Ministarstvo naloži EPS Distribuciji, odnosno niškoj Elektrodistribuciji, da hitno privremeno priključi sve isključene potrošače i nastavi isporuku električne energije do okončanja njihovih sudskih sporova, piše Danas.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*