Porastao broj obolelih od malih boginja u Nišu, među zaraženima i dva medicinska radnika

U Kliničkom centru u Nišu prijavljeno je još tri slučaja malih boginja, od kojih su dve zaražene osobe radnici ove zdravstvene ustanove

 

To znači da se broj obolelih u ovom gradu sada povećao na osam, prenosi Blic.

Kako navode beogradski mediji, od troje novoobolelih, dve osobe su zdravstveni radnici Kliničkog centra u Nišu, a treća obolela je pacijentkinja iz Bojnika koja je hospitalizovana na Infektivnoj klinici.

– Poslali smo četiri seruma, a u petak nam je sa „Torlaka“ stigao nalaz da su kod troje potvrđene male boginje. Dvojica novoobolelih su zdravstveni radnici Kliničkog centra u Nišu, a treći slučaj je pacijentkinja iz Bojnika koja leži na Infektivnoj klinici. U toku vikenda i današnjeg dana stiglo je još pet prijava sumnji obolevanja od malih boginja, a sutra će se na „Torlak“ nositi serum troje njih od kojih je uzeta krv da se vidi da li to polako počinje da se širi ili će se brojka obolelih zaustaviti. To polako tinja i ja se samo plašim da to ne bukne, da ne poprimi daleko veće razmere. Preduzimaju se sve mere koje struka nalaže – rekao je prof. dr Zoran Veličković, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Institutu za javno zdravlje u Nišu.

Epidemiolozi su uzdržani oko daljih procena rasta broja obolelih, ali navode da postoji ogroman potencijal za širenje malih boginja s obzirom na veliki broj nevakcionisane dece u Nišu i činjenicu da jedan oboleli može da inficira i do 15 „osetljivih“ osoba koje nisu primile vakcinu.

Epidemija u gradu Nišu i na Dečjoj internoj klinici prijavljena je prošle nedelje, nakon što je analizama krvi na „Torlaku“ potvrđeno da je petoro dece obolelo odm malih boginja.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*