Porast turizma: Niški merak mami turiste

Niš ostvario preko 190.000 noćenja domaćih i stranih gostiju i prihod od skoro dve milijarde dinara

Foto: M.Bukovac

 

Statistika je, kaže narod, lepa samo ako je lažna. Da ipak postoje i statistički pokazatelji koji su istovremeno i istiniti i lepi, govore rezultati koje je grad Niš postigao u oblasti turizma. Na osnovu njih, kaže Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niš (TON) bez ikakvih rezervi može se reći da je tek protekla 2017. godina bila u pravom smislu reči istorijski rekordna.

– Prema zvaničnim izveštajima Republičkog zavoda za statistiku od 1. januara do 30. novembra prethodne godine broj turista u odnosu na 2016. veći je za 34,5 odsto. To su, za mnoge neočekivani, ali definitivno istiniti rezultati koji su dokaz da se Niš vraća na turističku mapu Balkana.

– U istom periodu, odnosno u prvih 11 meseci u našem gradu ostvareno je rekordnih 176.000 noćenja. Dok se čeka na zvanične statističke izveštaje za decembar prošle godine može se realno pretpostaviti da je u celoj 2017. ostvareno najmanje 190.000, a verovatno i koju hiljadu više noćenja. A to će onda biti istorijski rezultat – navodi Uroš Parlić za Politiku.

Na rezultate, kaže direktor TON-a, najviše su uticali unapređena promocija i ponuda. Mnogo se više zna o Nišu posle brojnih akcija turističkih radnika na predstavljanju bogate istorije, kulturnog i dvomilenijumskog nasleđa Niša i posebno gostoprimstva i „niškog meraka” koji karakterišu izvorna muzika i gastronomski specijaliteti.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*