Počinje vakcinacija protiv gripa

U ordinacijama niškog Doma zdravlja, kako je potvrdila Danijela Cvetković, načelnica Službe za zadravstvenu zaštitu odraslih, vakcinacija protiv gripa biće organizovana već u ponedeljak

Vakcinacija protiv gripa biće organizovana već u ponedeljak; Foto: M. Bukovac

 

„Kao i obično trebovali smo 6 hiljada doza ovih vakcina, ako bude potrebno nabavićemo još. Lane je bio dobar odziv za vakcinaciju i zato smo kasnije imali manje obolelih“, kaže Cvetković.

Ona dodaje da se pik u oboljevanju od gripa kao i svake godine očekuje u januaru, zato je „pravo vreme“ za vakcinaciju već naredne nedelje.

Više od 240 hiljada doza vakcine protiv gripa je stiglo u Srbiju, prema rečima lekara Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ biće to dovoljna količina besplatnih vakcina da se vakcinišu sve rizične grupe, pre svega hronični bolesnici i stariji od 65 godina.

Vakcine su trovalentne, sadrže tri soja virusa gripa. To su sojevi virusa koji su se pojavljivali i prethodnih sezona, tvrdi Cvetković.

„Trovalentna vakcina sadrži AH1N1, AH2N3 i soj B. Potrebno je dve do tri nedelje od vakcinacije da se postigne imunitet, mada potpunu zaštitu niko ne može da garantuje“, ističe Cvetković.

 

 

(naissus.info)

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*