POČINJE ODBROJAVANJE: Niš dobija najmoderniju zdravstvenu ustanovu na Balkanu (FOTO)

Završeni građevinski radovi na novom objektu u koji je uloženo 30 miliona evra i počinje montiranje najsavremenije opreme za koju je obezbeđeno dve milijarde dinara

Izgradnja Kliničkog centra u Nišu (Foto T. Todorović)

 

Na velikom prostoru na jugoistoku Niša, pored bulevarskih saobraćajnica koje vode do Niške Banje i između Vojne bolnice, Zavoda za hitnu pomoć i postojećeg Kliničkog centra, nekadašnje Gradske bolnice, više nema teških građevinskih mašina. Završava se plato ispred novog Kliničkog centra, uskoro će i otvaranje… Veći broj radnika je samo u unutrašnjosti novog objekta.

Kada je pre nekoliko godina država odlučila da gradi nove i renovira najveće zdravstvene ustanove u zemlji, kliničke centre u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, vlada i Ministarstvo zdravlja obezbedili su povoljna kreditna sredstva od Evropske investicione banke. U tom trenutku u Nišu su bili potpuno spremni jer su u periodu od nekoliko godina pre toga uspeli da obezbede bukvalno sve – i lokaciju, ali i projektnu dokumentaciju i sve neophodne dozvole. I odmah su, kada je saopšteno da su za izgradnju novog centra obezbeđena 33 miliona evra, radovi i počeli.

Ponosimo se time da smo prvi od svih kliničkih centara u Srbiji započeli i prvi završavamo izgradnju. Ako se ima u vidu činjenica da su, osim modernog kompleksa sa velikim brojem najsavremenijih zdravstvenih ustanova u novosagrađenim kapacitetima, paralelno okončani i radovi na rekonstrukciji objekta Kliničkog centra koji je počeo da se gradi još 1983. godine i nikada nije završen, zbog čega je dobio naziv „Skadar na Nišavi”, jasno je zbog čega se sve realizovano od oktobra 2013. do danas može smatrati pravim izvođačko-investicionim podvigom. U uslovima koje smo pred početak izgradnje stvorili radilo se bukvalno bez dana prekida i bez ikakvih zakašnjenja i do kraja meseca očekujemo otvaranje jedne od najznačajnijih investicija u srpskom zdravstvu u poslednjih pola veka – rekao je za „Politiku” prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor niškog Kliničkog centra.

Foto: Sima Miloš

 

Boraveći ovih dana u Nišu, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar rekao je da su Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja obezbedili i sva neophodna sredstva (preko dve milijarde dinara) i da je u toku postupak nabavke najmodernijih uređaja, aparata i sve druge potrebne opreme za niški centar. To je, rečeno je, najbolji dokaz da zaposleni u ovoj ustanovi, ali i pacijenti velikog područja centralne, južne i jugoistočne Srbije konačno dobijaju ono što je ne baš tako davno, pre samo nekoliko godina i obećano – najmoderniji i najsavremeniji kliničko-zdravstveni kompleks na Balkanu.

Pripremajući se za svečano otvaranje (nezvanično se saznaje da će to biti 25. ili 26. marta), generalni direktor dr Radovanović i ministar dr Lončar rekli su da će niško i srpsko zdravstvo u novim i rekonstruisanim kapacitetima na preko 50.000 kvadratnih metara korisnog prostora dobiti najsavremenije zavode, institute i klinike. Ova medicinska i naučnoistraživačka ustanova, u kojoj će na jednom mestu biti omogućena kompletna zdravstvena zaštita za oko dva i po miliona stanovnika ovog dela naše zemlje, ima sopstvene i vrhunske kadrove i sa početkom rada novog kliničkog centra stvara realan prostor za angažovanje novih i neophodnih anesteziologa, hirurga, radiologa i stručnjaka svih drugih medicinskih oblasti.

 

Foto: Sima Miloš

 

U novom objektu, sagrađenom po modelu „pametnih zgrada”, pored svega ostalog po najvišim svetskim i evropskim standardima sagrađen je i oprema se jedan od najvećih operacionih blokova u Srbiji i na Balkanu sa 16 najsavremenije opremljenih hirurških sala, tri angio-sale, dva urgentna centra i smeštajnim kapacitetima za pacijente u komfornim dvokrevetnim sobama sa kupatilom – ukupno je 615 standardnih ležajeva u stacionarnom delu, ali i dodatnih kapaciteta za intenzivnu i poluintenzivnu negu, dnevne bolnice i više dijagnostičkih centara. Zasebno je, prvi put u najrazvijenijim zdravstvenim ustanovama u Srbiji sagrađen i moderan centar za transplantaciju organa, čime se Niš svrstava u red gradova koji će i u ovoj oblasti biti među vodećim u našoj zemlji i ovom delu Evrope – piše „Politika”

 

5 komentara

  1. Sve je to lepo… Samo se pitam ko ce raditi u njemu?Nasi vrsni lekari bukvalno beze za nemacku a ostaju samo nekompetentni mamini i tatini sinovi koji su zavrsili fakultet preko veze i dobijaju posao preko veze…

  2. Gospodo samo se jedan sprat te zgrade sminka za otvaranje a unutra nije zavreseno sigurno 50 posto objekta,s ve je to zbog izbora ta zgrada ne moze da pocne da radi sigurno do leta 2018 pouzdano znam.

    • Tako je Vuce…mislim da ce samo -1 da prikazu cevi iz podstanice posto je to jedino gotovo…znam jer sam je radio :)…ostalo ce izmedju 2018 i 2019

  3. daj boze druze da bude -1 slikan koliko ja znam sminka se o i +1

  4. daj boze druze da bude -1 slikan koliko ja znam sminka se o i +1

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*