Početak izgradnje „Popovačkog kolektora“

Radove na izgradnji „Popovačkog kolektora“, danas su obišli gradonačelik Niša prof. dr Zoran Perišić, predsednik GO Crveni Krst Darko Bulatović i većnik u Skupštini grada Niša Miloš Banđur sa saradnicima.

kolektor

Nakon odobravanja Ministarstva građevinarstva i urbanizma projekta izgradnje kolektora u selu Popovac, kojim je Javno komunalno preduzeće Naisus konkurisalo preko Regionalne razvojne agencije – Jug, početkom ovog meseca počeli su i prvi radovi.

Kako osnovni koncept razvoja kanalizacionog sistema grada Niša podrazumeva povezivanje i objedinjavanje u jedinstvenu funkcionalnu celinu, neophodna je izgradnja mreže kolektora, nakon čega će se stvoriti uslovi i za izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Sa početkom izgradnje „Popovačkog kolektora“, Javno komunalno preduzeće Naisus poptuno ispunjava osnovni i najvažniji cilj ovog projekta, a to je pre svega očuvanje životne sredine i poboljšanje kvaliteta života naših sugrađana.

Prema proceni i planu stručnjaka niškog vodovoda lokacija na kojoj je planirana izgradnja centralnog prečišćivača otpadnih voda je između sela Popovac i Trupale, uz reku Nišavu, poznatijoj kao Ciganski ključ. U zavisnosti od uslova na terenu kanalizaciona mreža celog područja je planirana za četiri nezavisna slivna područja van grada, odnosno dva slivna područja u gradskom jezgru. Kroz grad se zadržava postojeći sistem podeljen na desni i levi sliv reke Nišave, koji se konačno kod auto-puta Beograd-Skoplje spaja u jedinstven i vodi do centralnog gradskog postrojenja na lokaciji Ciganski ključ.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma je odobrilo finansiranje ovog projekta, čija je ukupna vrednost 46 miliona dinara, koje će se kao i izgradnja, odvijati u nekoliko faza. Posle potpisivanja trojnog ugovora između resornog Ministarstva, grada Niša i Javno Komunalnog preduzeća Naissus, prva faza projekta, izgradnja Popovačkog kolektora dugog 827 metara, odobrena su sredstva u iznosu od 14.592.739 dinara što uz dodatnih 3.422.98 koje je investirao grad Niš, ukupno iznosi 18,015,727.73 dinara.

Investitor ovog projekta je grad Niš, izvođač radova Javno komunalno preduzeće Naissus, a rok za završetak radova planiran je za 31. decembar ove godine.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*