Pantelejski vašar – od igle do lokomotive

 

U Panteleju gužva. Pantelej slavi… A kada slavi Pantelej pola Niša se preseli u ovaj deo grada. Za razliku od ranijih godina, tezgi nema u porti Pantelejske crkve.

Foto: Printscreen YouTube | TV Zona plus

Foto: Printscreen YouTube | TV Zona plus

 

Ali ih zato ima duž cele ograde crkvenog dvorišta. Nišlije idu od jedne do druge, merkaju, ponešto i kupe. I uživaju u gužvi i saborskoj atmosferi.

I ove godine ima svega. Od igle do lokomotive, od ariljskog veša do čajeva koji leče sve boljke. Tradicionalno, tu je i grnčarija, pa nezaobilazna liciderska srca.

Tomislav Živković, ili Toma Lipa došao je na vašar iz Pojata. Godinama već se njegova porodica bavi izradom daski za seckanje, pa tako i on. Doduše unaporedio je porodični posao novim proizvodima.

– Imamo i etno program, daske za serviranje u obliku praseta, na primer. Servirate u njemu i prasetinu, i salatu, i pokažete se pred gostima – kaže Tomislav.

Tomislav ide od vašara do vašara i kaže da prodaja ide dobro, uprkos raznim novotarijama za seckanje.

– Veći su problem plastične daske, one su nam sada konkurencija, ali ne damo se. Ide prodaja dobro – priča Tomislav.

I Pantelejska crkva je bila prepuna. Toliko, da nije bilo mesta za sve, pa su mnogi ispred crkve slušali službu. Liturgiju je služio administartor niške eparhije, vladika raško prizrenski Teodosije, a prisustvovalo je kompletno rukovodstvo Gradske opštine Pantelej.

– Želim pre svega svim Pantelejcima da čestitam slavu I da im poželim da je još mnogo godina slave u zdravlju i veselju – kaže predsednik GO Pantelej Bratimir Vasiljević.

Sveti Pantelejmon je i slava Gradske opštine Pantelej, pa su liturgiji prisustvovali i gosti ove opštine.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*