Otvoreno novo odeljenje za lečenje dece obolele od raka u Nišu

U Nišu je, dve godine od polaganja kamena temeljca, svečano otvoreno hematoonkološko odeljenje Dečje interne klinike, izgrađeno na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka

Dečije onkološko odeljenje u Nišu, foto: M. Bukovac

 

Otvaranju prve bolnice kod nas koju je izgradilo jedno udruženje prisustvovali su članovi NURDOR-a, predstavnici Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra u Nišu.

Objekat je površine 750 kvadratnih metara na dva sprata, mesta ima za petaestoro bolesnih mališana, a svaka soba ima kupatilo.

Odeljenje ima dnevnu sobu, kuhinju, prostor za igranje i učenje, jer onkološki pacijenti u bolnicama provode i po dve godine. Bolnica je izgrađena i opremljena po evropskim standardima, a naročito se vodilo računa o higijenskim uslovima.

– Srećni smo, uzbuđeni i ponosni, rekla je Joland Korora, predsednica NURDOR-a, za RTS. Uspeli smo zahvaljujući građanima, donatorima i prijateljima. Četiri godine mukotrpnog rada i nespavanja je iza nas. U ovu avanturu krenuli smo sa nula para i ogromnom željom. I uspeli smo – evo stojimo ispred bolnice po evropskim standardima.

– Dobili smo 750 kvadratnih metara prostora, kako u NURDOR-u kažu, po meri deteta, ističe prof. dr Emilija Golubović, direktorka Dečje interne klinike u Nišu. Ja dodajem, ne samo po meri deteta, već i po meri roditelja i osoblja – lekara i medicinskih sestara.

Tokom četiri godine, od kada je pokrenuta inicijativa, NURDOR je organizovao oko četiristo humanitarnih akcija, u koje se uključilo stotinu donatora i čitava javnost, i tako prikupilo 70 miliona dinara, dok je država uložila 25 miliona.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*