Osuđenici niškog Kazneno-popravnog zavoda kao humanitarci

U osam velikih humanitarnih akcija osuđenici niškog Kazneno-popravnog zavoda su za četiri godine prikupili gotovo dva miliona dinara od skromnih plata koje primaju u zatvoru, radeći u drvnoj, tekstilnoj i metalskoj proizvodnji, u plastenicima ili na farmama u sklopu ustanove

 

Samo u poslednjoj akciji, za nabavku inkubatora za Klinički centar u Nišu, odrekli su se po dve svoje dnevnice i prikupili 200.000 dinara. Sličnom akcijom opremili su socijalno ugrožene đake prvake priborom za školu, a od čepova koje redovno prikupljaju u sklopu akcije „Čep za hendikep“ obezbedili kupovinu dvojih invalidskih kolica, pišu Novosti.

Upravnik KPZ Dejan Panić kaže da je najponosniji na akciju koju su osuđenici sami organizovali kada su se odrekli po jednog suvog obroka u korist narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji.

– Ovakve akcije su dobar primer osuđenicima koji se sa svakom humanitarnom akcijom sve češće prijavljuju. Samo u poslednjoj je učestvovalo duplo više njih, rado se odazivaju bez obzira na to što mnogi možda prvi put na pošten način zarađuju novac – kaže za Novosti Panić.

A zarađuje, dodaje on, oko 900 njih, od ukupno 1.300 radno sposobnih osuđenika. Osim što sve za potrebe zatvora proizvode sami, rade i za druge firme i ustanove. Posteljina, uniforme, nameštaj, posuđe, šporeti, bojleri, košnice – samo su neki od 350 proizvoda koji se izrađuju u niškom zatvoru.

Istu šansu imaju i ostali osuđenici koji rade u pogonima, a u KPZ-u imaju priliku i da prođu obuku za 27 zanimanja. Panić objašnjava da je radno angažovanje u ovakvim uslovima tim ljudima važno pre svega zbog dalje resocijalizacije, da sutra kad izađu budu spremni za normalan život, ali i da je okupiranje njihovog vremena dovelo i do manjeg broja ekscesa.

Što se hrane tiče, ona se već četiri godine ne kupuje u niškom zatvoru, jer se sve proizvodi na takozvanim ekonomijama koje pripadaju toj ustanovi. Na njima svakodnevno 120 osuđenika obrađuje oko 500 hektara zemlje, radi u plastenicima, brine o blizu dve hiljade grla stoke i oko 4.000 komada živine. Sve što se proizvede – od mesa, mleka, jaja, voća i povrća, koristi se za zatvorske potrebe, a znatne količine odlaze i na tržište. U zavodu se godišnje samo na hrani uštedi 20 miliona dinara.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*